La vicepresidenta del govern espanyol i ministra de la Presidència, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit aquest dijous que durant el referèndum de l'1 d'octubre l'Estat espanyol va patir "una operació híbrida" a través d'eines informàtiques i robots destinada "no tant per afavorir el procés independentista dins de les nostres fronteres sinó per influir en una opinió pública global que difonia una imatge negativa d'Espanya i una idea d'una Europa internament fracturada i amb escassa capacitat de resposta".

Sáenz de Santamaría ha afegit que es va tractar d'operació descoordinades però complementàries que combinaven l'activitat de perfils influents a les xarxes socials, la propaganda a mitjans de comunicació internacionals i robots per augmentar la repercussió d'imatges manipulades i falses. 

La vicepresidenta ha afirmat però que moltes d'aquestes imatges "varen ser desmentides poques hores després de publicar-se". Segons que ha assegurat, el 80% dels robots informàtics estaven localitzats en ubicacions de fora de la Unió Europea i els perfils reals de ciutadans no arribaven al 3%.

Soraya Sáenz de Santamaría ha fet aquestes declaracions a València durant la seva intervenció a la reunió de treball del grup popular al Parlament Europeu, que ha centrat en els avenços tecnològics, la innovació i la ciberseguretat.