La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat aquest dilluns al president de la Generalitat Carles Puigdemont que "deixi de ressuscitar Franco" perquè "la democràcia està molt viva a Espanya" i l'ha advertit que "hi ha molts poders de l'Estat disposats a defensar-la".

Sáenz de Santamaría ha fet aquestes declaracions als mitjans a la seva arribada al Teatro Real de Madrid, on ha assistit a l'estrena del documental La noche del Rey produït per Telemadrid, i amb elles ha respost a les paraules de Puigdemont aquest dilluns a Dinamarca, on ha afirmat que "l'ombra de Franco és encara llarga a Espanya".

"Li diria al senyor Puigdemont que si segueix disposat a fer l'espectacle, li tingui respecte als catalans i als espanyols, perquè des de 1975, i especialment des de 1978, van donar una benvinguda entusiasta i molt activa a la democràcia", ha replicat la vicepresidenta, que ha acusat el president d'haver estat l'"únic que s'ha saltat els procediments democràtics" des de la Transició.

En un to completament diferent, Sáenz de Santamaría ha enaltit la figura del rei Felip VI, protagonista del documental, que ha qualificat "del millor ambaixador" dels espanyols, i del qual ha destacat el seu "caràcter especial" que li permet "ser cap d'estat en aquests temps de gran intensitat".

"Està treballant molt per donar estabilitat i transmetre amb la seva tasca la imatge del que és Espanya, un país madur i molt dinàmic que se supera a si mateix cada vegada que té un problema", ha afegit la vicepresidenta del govern espanyol.