La candidata a la presidència del Partit Popular Soraya Sáenz de Santamaría ha recordat que "la gestió de les presons a Catalunya la té la Generalitat" i ha assegurat que l'acostament proposat dels presos polítics a centres penitenciaris catalans és "posar la guineu a cuidar les gallines, com sol dir-se en aquesta terra", en referència a Salamanca.

Així ho ha indicat en una trobada amb els mitjans de comunicació a la seu del PP de Salamanca, on posteriorment ha participat en un acte amb militants on han assistit el president del PP de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, i el seu homòleg provincial, Javier Iglesias.

En les seves paraules prèvies, Sáenz de Santamaría ha afirmat que els independentistes "colen tots els gols que han pactat i tots els que vulguin colar" al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè que "li han regalat el Govern d'Espanya i ell sembla disposat a regalar Espanya als independentistes".

Pel que fa als atacs de l'ambaixador d'Espanya als Estats Units, Pedro Morenés, al president de la Generalitat, Quim Torra, a Washington, la candidata ha mostrat la seva satisfacció pel discurs, i diu que va ser en defensa de la "unitat". "N'haurien d'aprendre molts socialistes, començant per Pedro Sánchez. No està defensant la unitat d'Espanya un tal Pedro Sánchez sinó un tal Pedro Morenés", ha afegit.

Sobre la proposta de la també candidata a la presidència del PP María Dolores de Cospedal sobre la possibilitat d'il·legalitzar partits independentistes que persegueixin finalitats fora de la llei, Sáenz de Santamaría ha recordat que el PP va aprovar, al govern, una llei de partits polítics que ja en el seu moment "va deixar clar qui podia i qui no podia participar en això de la vida política".