Acte de compromís amb el referèndum. Aquest és el títol de la convocatòria que es farà aquest divendres a tres quarts de deu del matí al pati dels tarongers del Palau de la Generalitat per ratificar el compromís de tots els membres del Govern amb el referèndum. Es diu ràpid, però per organitzar-lo s'ha hagut de suar la cansalada. Des de dimarts en què el Consell Executiu va aprovar la convocatòria de l'acte per esborrar la idea de divisió interna al Govern al voltant de la convocatòria, la cita s'ha organitzat pactant fins al darrer detall.

Hi estan convocats tots els membres del Govern inclosos secretaris generals, secretaris d'àrea i directors generals. Hi haurà parlaments del president, Carles Puigdemont, i del vicepresident, Oriol Junqueras. I es llegirà un manifest.

Aquí estava el rovell de l'ou. Ja que des de Vicepresidència s'apostava per convertir l'acte en una autoinculpació dels membres del Govern que acabés d'una vegada per totes amb els rumors sobre dubtes de sectors de l'executiu en relació amb el referèndum. Fins i tot es va parlar d'un document administratiu amb càrrega legal, malgrat el fet que aquest gest podria provocar una resposta immediata de la Fiscalia. Altres veus apostaven per una declaració pública, fins i tot per encarregar-ho a algun escriptor, una opció que es va desestimar.

El document ha estat finalment pactat entre els equips de Presidència i Vicepresidència. Serà una declaració política, però la signaran tots els membres de l'executiu presents, la qual cosa ha d'atorgar a la imatge una càrrega afegida important.

Serà un acte breu, uns vint minuts. Suficient perquè es llegeixi el document, perquè s'escoltin els dos breus parlaments, i perquè els consellers estampin el seu compromís amb el referèndum.