La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha començat la seva agenda d'aquest dilluns a Barcelona dinant amb un grup de destacades entitats catalanes, conegudes com a G-16. La cita ha registrat absències importants, com la del president del Barça, Josep Maria Bartomeu, que forma part d'aquest grup però tenia un viatge programat, i el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, que no ha pogut assistir per raons d'agenda. La trobada, segons alguns dels assistents consultats per El Nacional, tot just ha servit per escoltar "bones paraules" però cap concreció sobre la voluntat de l'executiu espanyol de dialogar amb el Govern.

Els presidents de les entitats han aprofitat per explicar a la vicepresidenta que el debat polític que han provocat les darreres eleccions al Parlament és "fidel reflex" del que pensa la societat catalana. Així mateix, al llarg de la conversa han insistit en subratllar els temes pendents de l'Estat amb Catalunya, en particular, les inversions en infraestructures, com el Corredor mediterrani i Rodalies.

El G-16, que es reuneix cada dos mesos en un dinar, aplega els presidents de diferents institucions especialment rellevants de la societat civil catalana, des del FC Barcelona i el RCD Espanyol fins al Cercle del Liceu, Foment, la Cambra de Comerç, el Club de Polo, el Tenis Barcelona, l’Ateneu, el Círculo Ecuestre, el RACC, l’Orfeó, el Reial Cercle Artístic, l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre i el Centre Excursionista de Catalunya.

Durant la trobada, Santamaría ha insistit en la voluntat del gabinet Rajoy de dialogar sobre 45 dels punts que va portar a la Moncloa el president, Carles Puigdemont, el passat mes de març. És a dir, tots els que va plantejar, tret del referèndum. La número dos del govern espanyol no ha concretat més les seves propostes, la qual cosa ha provocat certa decepció entre els assistents, segons les fonts consultades.

Soraya busca interlocutor

Així mateix, la vicepresidenta s'ha queixat que, segons el seu parer, el govern espanyol no disposa d'interlocutor a Catalunya i que el president, Carles Puigdemont només té interés a fer el referèndum i, després, marxar, per la qual ha explicat als presents que busca interlocutor a la societat civil.

De fet, Santamaría ha aterrat a Catalunya en plena tempesta sobre la voluntat de l'executiu de Mariano Rajoy de buscar interlocutors al marge del Govern de la Generalitat. L'acompanyava al dinar el delegat del govern espanyol, Enric Millo, que diumenge va atiar encara més la polèmica en assegurar que existeixen converses a diferents nivells entre els dos governs, la qual cosa aquest matí ha desmentit el líder del PP, Xavier Garcia Albiol.

La vicepresidenta ha arribat a la una del migdia a la capital catalana per acudir a la cita amb les entitats. Després del dinar i d'acompanyar la reina Sofia al lliurament de la Medalla d'Or del Cercle del Liceu, ha participat en l'acte d'entrega dels Premis Empresa de l’Any de El Periódico que se celebrava a la Llotja de Mar. Allà s'ha trobat amb el vicepresident, Oriol Junqueras, que ha presidit el jurat d’aquests premis.

A la mateixa hora, el president, Carles Puigdemont, participava en l'acte de lliurament del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que organitza Òmnium Cultural i que aquest any ha rebut l'escriptora Isabel-Clara Simó.