"Ho decidirem aquest divendres". Aquest és el posicionament més taxatiu que ha pogut donar el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé en una entrevista a TVE. Ara bé, deixa entreveure per on aniran els trets: "Vull apel·lar a la responsabilitat de tots els partits, la decisió s'ha de prendre des del punt de vista epidemiològic. Com no pot ser d'una altra manera, la ciutadania ens està demanant deixar l'electoralisme i posar per davant el sentit". Per tant, l'ordre de prioritats del conseller republicà és evident: primer de tot va la sanitat.

A més, lamenta que si s'ha arribat a aquesta situació es deu a la justícia espanyola: "La data del 14 de febrer ha estat imposada per una inhabilitació del president Torra. La data acaba sent a partir del procediment automàtic de la seva inhabilitació. En els països on s'ha arribat a un consens per mantenir-les o ajornar-les és on s'ha percebut millor la decisió". I resta importància a qui acabi prenent la decisió fàctica, ja que és un "pur formalisme i ja ho determinaran els serveis jurídics del Govern".

Demana consens

En aquesta decisió final que es prendrà d'aquí a dos dies, Solé posa condicions. D'entrada, que la nova data en el cas d'ajornar-les "sigui garant per celebrar-les". I que, sigui quin sigui el camí final escollit, es prengui per "decisió col·legiada". De fet, assegura que entre els socis de Govern, Junts per Catalunya i Esquerra, "no hi ha discrepància, és una decisió important per al país, tant si es mantenen com si s'ajornen".

Posant paral·lelismes recents, no entra en la comparativa amb altres països. A tall d'exemple, Portugal, on sí que es mantenen les eleccions, però llança un avís: "Caldrà veure com acaba abordant aquestes eleccions i també entendre si la legislació portuguesa és la mateixa que la catalana".  Portugal celebra les presidencials el proper 24 de gener.

D'altra banda, el Conseller lamenta que si s'hagués tramitat el vot electrònic "ara no hi hauria aquest problema" i recorda que es va promoure des del seu partit però no va obtenir la majoria suficient: "Estem encotillats, des del primer dia hem reclamat la possibilitat d'avançar aquest procés". El caldo de cultiu sobre un ajornament cada vegada és més evident. De moment, dos candidats han demanat públicament que s'ajorni: Carlos Carrizosa de Ciutadans i Dolors Sabater de la CUP. Altres, com el PDeCAT, exigeixen conèixer quines garanties sanitàries hi ha. I els qui estan més convençuts de tirar endavant amb la data prevista són el PSC i el PP. De moment, el consens que demana Solé no existeix.

I què passa amb el Barça?

També divendres serà quan es decidirà si s'ajornen les eleccions a la presidència del Futbol Club Barcelona. Per tant, Solé demana paciència i esperar-se al 15 de gener: "No volem anticipar escenaris que no estan resolts, reclamo sentit de país i responsabilitat". Un clam que ha fet extens als partits i, en el cas del futbol, als candidats, en declaracions a RAC1.