El Tribunal Constitucional ha desestimat les mesures cautelars que va sol·licitar el president Quim Torra per suspendre la sentència d'inhabilitació que li va imposar el Tribunal Suprem mentre es decideix sobre el seu recurs. La decisió, però, no ha estat unànime i s'ha aprovat amb el vot particular d'un dels magistrats que s'ha pronunciat contra el fet que el TC en el cas de Torra no hagi aplicat la seva pròpia jurisprudència, que considera que en aquests casos denegar la suspensió de la pena va en contra de la finalitat de l'empara sol·licitada.

Aquest posicionament alimenta els arguments de la defensa de Torra, que encapçala l'advocat Gonzalo Boye, que afirma que el vot particular li dona la raó perquè “sense mesures cautelars es deixa sense efecte el recurs presentat”. En una nota de premsa de l’oficina del president ha subratllat que “aquesta decisió obre la porta del Tribunal Europeu dels Drets Humans en relació amb la inhabilitació del president en la seva defensa de la llibertat d’expressió.

"S'hauria d'haver atorgat"

El vot particular ha estat del magistrat Juan Antonio Xiol Ríos que ha mostrat la seva discrepància amb l’opinió expressada per la majoria del TC i assegura que “d’acord amb la jurisprudència constitucional, s’hauria hagut d’atorgar la mesura sol·licitada”..

El magistrat considera que tot i que s’havia posat ja en marxa l’execució de la pena, era possible acordar la suspensió en relació als efectes no esgotats d'aquesta.

 

En el text del seu vot particular, Xiol critica els arguments en què se sustenta l'opinió majoritària del TC per decidir que no s'ha d'aplicar a Torra la jurisprudència del propi tribunal en altres casos citats d'inhabilitació de càrrecs per desobediència. Aquesta jurisprudència es basa en què la denegació de la suspensió comporta una pèrdua, si més no parcial, de la finalitat de l'empara. 

Aquesta era la resposta del TC a la demanda d’empara presentada per la defensa del president el passat 29 de setembre després que el Tribunal Suprem va desestimar el recurs contra la sentència d’inhabilitació.

El president ha mostrat la satisfacció davant d'aquest vot particular que considera que "valida els arguments presentats" pels seus advocats.

A parer de Torra, la decisió del TC de desestimar les mesures cautelars “és un exemple més de l’aplicació d’un dret penal de l’enemic. Europa no pot permetre que els tribunals d’un estat membre discriminin els ciutadans en funció de la seva ideologia o de la pertinença a una minoria nacional”.

Des de l’oficina de l’expresident s’ha assegurat que la decisió no ha causat cap sorpresa. “Un cop més cal fer notar que no s’aplica la justícia als independentistes catalans i que se’ns vulnera sistemàticament el dret de defensa i de protecció legal”, es retreu.

A la imatge principal, l'advocat Gonzalo Boye amb l'expresident Quim Torra / ACN