Finalment, aquest dimarts de matinada, el raper Pablo Hasél ha estat detingut pels Mossos d’Esquadra per ser conduït a la presó. El govern espanyol promet reformar el Codi Penal, després de l’onada de crítiques d’artistes i organitzacions de drets humans, però de moment no ha fet cap pas des del Consell de Ministres. Tampoc sobre un hipotètic indult. Avui només s’ha vist algun missatge a Twitter, però res més que això. Davant la inacció, els socis de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias els demanen que actuïn de forma immediata.

De fet, un dels pocs ministres que s’ha pronunciat ha estat el de Consum, Alberto Garzón, líder d’Izquierda Unida. Ho ha fet en una piulada al seu compte de Twitter, on ha denunciat que “avui un cantant serà detingut i portat a la presó després de ser condemnat per les seves piulades”. En aquest sentit, ha afegit: “Estem davant d’un símptoma de dèficits democràtics greus. I qui ho negui fa un flac favor al que sí que funciona bé de la democràcia espanyola, que és molt, també”.

Un dels més crítics ha estat el líder de Més País, Íñigo Errejón, que ha constatat la doble vara de mesurar en la llibertat d’expressió a Espanya, que “sempre es doblega per la mateixa banda”. En aquest sentit, ho ha comparat amb la manifestació nazi d’aquest diumenge a Madrid, en homenatge a la División Azul. Ha defensat que “les idees no delinqueixen”, i en aquest sentit ha enviat un avís al govern espanyol, després de la piulada de Garzón: “El govern ja està trigant a concedir l’indult. Calen més indults i menys piulades”.

En termes molt similars s’ha expressat Joan Baldoví, de Compromís, que ha constatat que el raper lleidatà “entrarà a la presó després que els jutges fossin molt comprensius amb el senyor Rato” i fins i tot hagin absolt l’expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes per la falsificació del seu màster. “Entrarà a la presó perquè no s’ha reformat la llei mordassa. Es podria haver fet molt més perquè aquesta vergonya no passés avui”, ha renyat el diputat valencianista, convençut que es traduirà en una nova condemna de la justícia europea d’aquí a uns anys.

En un to molt diferent, Aitor Esteban ha assegurat que no té cap “sentit”. En aquesta línia, el portaveu del PNB al Congrés ha ironitzat que, per molt que puguin ser en algun cas de “mal gust”, a ell “li han dit coses molt més grosses en xarxes”. Dit tot això, el polític jeltzale ha reclamat un “debat en profunditat” sobre la llibertat d’expressió, que es tregui de les “disputes” partidistes i que no es legisli a través d’"impulsos”.

La CUP fa una “fotografia”

La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha volgut dibuixar una “fotografia” del que ha passat durant l’última setmana: “La sortida de Rato, la proposta de revocació del tercer grau dels presos polítics, l’absolució de Cifuentes, l’entrada a la presó del raper Pablo Hasél, l’autorització d’una manifestació en honor a la División Azul i… l’independentisme supera el 50%”. Ha aprofitat aquesta última circumstància per contraposar el “missatge molt clar” —independentista i d’esquerres— de la societat catalana davant d’un “Estat que persegueix rapers i absol corruptes i tramposos”.

Es tramita la proposició de Podemos

Avui la Mesa del Congrés ha admès a tràmit la proposició de llei d’Unidas Podemos per reformar el Codi Penal i despenalitzar tots els delictes relacionats amb la llibertat d’expressió. No obstant això, la setmana passada, la part socialista del govern espanyol ja va avisar que tot plegat es gestionaria des de l'executiu i des dels ministeris de Justícia i Interior, tots dos en mans dels socialistes.