El 74,51% dels participants a la consulta de l’ANC vol que l'entitat pressioni les institucions catalanes per convocar un referèndum vinculant. Aquest ha estat el resultat de la consulta, en la qual hi han participat 9.304 socis (un 30% del cens), que s'han pronunciat sobre aquesta pregunta: "Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un referèndum per decidir sobre la independència?". 

D'aquesta manera, la majoria de socis de l'ANC són partidaris que el referèndum s’incorpori al full de ruta abans de fer unes eleccions constituents. Aquest referèndum no està previst al full de ruta del Govern però cada vegada més veus de l’independentisme plantegen aquest mecanisme com a instrument per legitimar i accelerar la constitució de la República. 

Punt d’inflexió

El resultat de la consulta és vinculant i marca un punt d’inflexió pel que fa a l’estratègia de l’ANC. La decisió dels socis de l’ANC és un mandat clar i, en teoria, el secretariat treballarà per pressionar les institucions de govern catalanes perquè convoquin el referèndum. Val a dir que l'ANC no descarta ni un referèndum pactat ni unilateral. Tot i així, des del secretariat preferirien que fos pactat.  

Eixamplar la base social

Des dels òrgans de govern de l'ANC s'ha treballat a favor de consolidar la idea que aquest és l'instrument que permetrà eixamplar la base social de l'independentisme i impulsar definitivament la República.

"El referèndum d'independència s'ha demostrat com un punt de consens entre les forces sobiranistes", no només les independentistes. I, a banda de ser un mecanisme avalat per la comunitat internacional, permetria eixamplar la base independentista sumant el vot favorable d’alguns sectors que no se senten còmodes amb la unilateralitat.

Diada

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha convocat una roda de premsa el dimarts vinent per valorar els resultats i donar més detalls de com articularà l’entitat els pròxims mesos. Una de les incògnites a resoldre és saber si el referèndum serà un dels eixos del propvinent 11-S.