La política del govern de Pedro Sánchez al Magrib està provocant butllofes en la militància socialista, especialment per l'abandonament de l'autodeterminació del Sàhara Occidental i l'alineament amb el Marroc. Un grup de militants del PSOE ha fet una declaració contra aquesta política i ha obert una web, que es denomina precisament "Socialistes pel Sàhara". Els militants reclamen al seu partit que respecti el dret internacional, la lliure determinació del poble sahrauí i la culminació del procés de descolonització. La proposta té el suport de l'exalcalde de Sant Sebastià i exdiputat al Congrés Odon Elorza, i fins ara l'han subscrita uns 80 militants.

 El manifest en si consta de quatre punts, i comença recordant que en el congrés del PSOE i en el problema electoral es defensava el Sàhara. "La contribució del PSOE a la solució del conflicte del Sàhara Occidental ha de passar pel respecte al dret internacional, l'exercici del dret de lliure determinació pel poble sahrauí i la culminació del procés de descolonització, com sostenen les resolucions congressuals i els compromisos assumits en el programa electoral del PSOE", insisteix. "Proclamem la nostra defensa de la posició adoptada pel PSOE al seu programa electoral i a les resolucions del seu 40è congrés, i, per extensió en defensa de la legalitat internacional, dels principis de la Carta de les Nacions Unides i del dret inalienable del poble sahrauí a la lliure determinació", destaca. 

El manifest sol·licita a Pedro Sánchez i al seu govern que actuï d'acord amb els compromisos adoptats i amb les responsabilitats que Espanya té per a la conclusió del procés de descolonització del Sàhara Occidental i exercici del dret de lliure determinació pel poble sahrauí. "Requerim que el Govern d'Espanya i el seu president treballin activament en l'àmbit diplomàtic, bilateral i multilateral, i en el context de les Nacions Unides, per propiciar una solució pacífica del conflicte del Sàhara Occidental respectuosa amb la legalitat internacional i que permeti al poble sahrauí l'exercici dret de lliure determinació que prevegi, mitjançant un referèndum just i imparcial, l'opció de la independència. Reclamem que el Govern d'Espanya i el seu president advoquin per la defensa dels drets humans al Sàhara Occidental, defensant-ne activament la protecció, oposant-se decididament a les violacions de drets comeses en un context d'ocupació i colonització del territori, i de segregació de la població sahrauí, provocada pel Marroc", afegeix.

Pedro Sánchez va fer un gir el mes de març de l'any passat, abandonant el Sàhara en mans del Marroc, i enemistant-se amb Algèria, amb un canvi radical de les polítiques espanyoles al Magrib. El president espanyol va defensar així que el pla d'autonomia per al Sàhara Occidental presentat per les autoritats marroquines l'any 2007 és "la base més seriosa, creïble i realista" per assolir una solució al conflicte. Així consta en una carta enviada al rei Mohamed VI que el Gabinet Reial marroquí va difondre immediatament, on Sánchez feia un gir radical sense precedents en la posició neutral mantinguda fins llavors pels diferents governs espanyols en aquesta disputa territorial. En la missiva, el president espanyol va reconèixer "la importància de la qüestió del Sàhara" i va subratllar "els esforços seriosos i creïbles del Marroc en el marc de les Nacions Unides per trobar una solució mútuament acceptable" a la disputa entre el regne i el Front Polisario per a l'excolònia espanyola. Alhora, va manifestar la seva voluntat de "construir una nova relació, basada en la transparència i la comunicació permanent, el respecte mutu i els acords signats entre les dues bandes i l'abstenció de qualsevol acció unilateral".