La diputada guipuscoana de Mobilitat i Ordenació del Territori del Partit Socialista d'Euskadi, Rafaela Romero, ha afirmat que "igual que un 'ongi etorri' (homenatges públics als presos d'ETA que surten de la presó) humilia a les víctimes" del terrorisme d'ETA, també ho fa l'exministre José Barrionuevo amb les seves declaracions. En declaracions a Ràdio Euskadi, Romero ha analitzat l'entrevista concedida per l'exministre de l'Interior José Barrionuevo a El País, en la qual, entre altres qüestions, es refereix a l'intent de detenció del membre d'ETA Larretxea Goñi en territori francès i reconeix que va ordenar "alliberar Segon Marey" després del seu segrest.

Després d'advertir que mai no justificarà que la "història de la violència d'ETA" es prolongui a través una resposta d'una violència de l'Estat "fosca, covarda i deplorable", Romero ha considerat que sempre és "molt més greu i deplorable" aquesta última perquè l'Estat està per intentar protegir. "Em semblen especialment greus les declaracions. Igual que un 'ongi etorri' humilia a les víctimes, igual que alguns que neguen l'existència d'ETA o diuen terroristes als socialistes humilien a les víctimes, les declaracions de Barrionuevo les humilien", ha ressaltat.

Apologia de la violència

D'aquesta manera, ha considerat que un estat de dret no pot ser passiu davant d'aquestes afirmacions, de tal manera que "no es pot fer apologia de la violència en un mitjà de comunicació". "No serà l'Estat qui ho hagi de fer, seran els jutges i els tribunals, igual que quan es fan declaracions per part de partits que neguen la violència masclista haurien d'actuar els jutges. No entenc per què unes vegades s'actua tant i d'altres mai. Això només resta per a un estat democràtic. Aquestes declaracions haurien d'investigar-se per humiliar a les víctimes", ha argumentat.

Així mateix, ha confiat que es produeixi un pronunciament per part del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, o de qualsevol membre del govern d'Espanya. "No té per què ser el president del govern espanyol. No sé si les paraules consolen les víctimes, però aquí hi ha un delicte contemplat al Codi Penal, la humiliació a les víctimes," ha insistit, mentre ha considerat que "no per ser les víctimes del GAL menys nombroses són menys importants en el seu dolor".

TUIT Arnaldo Otegi

Les declaracions de Barrionuevo també han rebut les crítiques del coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, que ha assenyalat aquest dilluns a les xarxes socials que l'exministre "amb total impunitat, reivindica el terrorisme d'Estat", i ha afegit que "el silenci de la majoria de jutges, mitjans de comunicació i partits és còmplice". Per la seva part, la Fundació Fernando Buesa, creada en homenatge a aquest polític socialista basc assassinat per ETA el 2000, ha considerat "profundament ofensiu i dolorós" el contingut de l'entrevista a Barrionuevo, i ha assenyalat que és "absolutament inacceptable i indigne defensar la 'guerra bruta' en un país democràtic".