El president de Castella La Manxa, el socialista Emiliano García Page, s'ha pronunciat en termes semblants als del líder del PP, Pablo Casado, el cap de setmana passada a València, i ha afirmat que el president a l'exili, Carles Puigdemont, acabarà empresonat a Espanya.

En una intervenció al Parlament de Castella La Manxa, García Page ha utilitzat expressions despectives contra Puigdemont, després de la decisió de la Justícia italiana de no acceptar l'euroordre que havia formulat el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per detenir el polític català. 

"Puigdemont fa voltes per Europa intentant evitar la Justícia espanyola, però acabarà aquí. Acabarà pres. I espero que sigui amb l'aplaudiment de tots nosaltres. Acabarà pres", ha indicat, entre víctors dels diputats manxecs.

La Cort d'Apel·lació de Sàsser va decidir dilluns suspendre sine die el procediment que tenia obert sobre l'extradició de Puigdemont. Va argumentar la suspensió a l'espera que el Tribunal de Justícia de la UE decideixi sobre les qüestions prejudicials presentades pel jutge Llarena i fins que el Tribunal General de la UE resolgui sobre la demanda de mesures cautelars que va presentar la setmana passada el president per recuperar la immunitat.

Puigdemont va arribar poc abans de les 11 del matí a la Cort d'Apel·lació de Sàsser i va abandonar el tribunal passades les tres de la tarda. Ho va fer sense cap mena de mesura que restringís la seva llibertat de moviments. El van acompanyar en la declaració el seu advocat, Gonzalo Boye, i l'advocat italià Angostinangelo Marras, així com un dels vicepresidents de Junts, Josep Rius.

 

 

La sentència del Tribunal de Sàsser recull els arguments exposats en el seu dia durant la vista sobre el cas de Lluís Puig a Bèlgica: que les autoritats belgues han rebutjat executar l'euroordre contra Puig, que a diferència de Puigdemont no gaudeix d'immunitat, i que han advertit que l'execució d'aquest mandat danyaria els seus drets fonamentals. Recorda que va ser la negativa belga a lliurar Puig a la justícia espanyola la que va donar peu a la demanda de qüestions prejudicials del jutge Llarena al TJUE i que això ha deixat en suspens la demanda, com ha indicat el Tribunal General de la UE. De fet, la sentència recull textualment les afirmacions del vicepresident del TGUE en el sentit que "res fa pensar que l'autoritat judicial belga o l'autoritat de cap altre estat membre podria executar les ordres de detenció"