L'economista Santiago Niño Becerra ha advertit que la Covid ha constatat que a Espanya "li sobra població activa", pel model econòmic que té. Niño Becerra ha reaccionat d'aquesta manera davant la notícia que les grans empreses preveuen més de 35.000 acomiadaments després del cop que ha representat la pandèmia, perquè la digitalització i la crisi econòmica acceleren les retallades de plantilla.

"Exacte: això hauria acabat arribant igualment, i crec que el total serà més gran. El virus ha accelerat la constatació 1) que sobra població activa i 2) la introducció d'elements que augmenten aquest excés [de població activa]", ha indicat.

Niño Becerra

Segons el diari El País, la pandèmia ha posat en un compromís el teixit empresarial espanyol, sobretot en alguns sectors que afronten la digitalització i pateixen les conseqüències de la caiguda econòmica, i això s'ha traduït en fortes retallades de plantilla. "En l'últim any s'han repetit els anuncis que afecten més de 35.000 empleats en les firmes de banca, comerç i automoció, entre altres sectors", assenyala.

Per sectors, la banca està al capdavant en la política de reduir el nombre d'ocupats, amb gairebé 18.000 persones. "Les entitats fa anys que retallen plantilla per les successives crisis, canvis tecnològics en el negoci i els nous hàbits dels clients, que cada vegada fan servir més la banca digital i menys l'oficina", apunta. En segon lloc s'hi situa la indústria, amb 9.500 llocs de treball reduïts, especialment en l'automoció.  

Segons el diari, en canvi, en el sector turístic, que ha estat el més afectat per l'embat de la crisi del coronavirus, no està al capdavant de la llista de grans ERO previstos.