La localitat de Ribes de Freser (Ripollès) ha volgut homenatjar als encausats i condemnats per l’exercici del dret a decidir. Ho ha fet en un acte en què s'ha descobert una escultura i que ha comptat amb la presència de l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega, l’exconseller de la Presidència i exportaveu del PDeCAT al Congrés Francesc Homs, la vicepresidenta primera de la mesa del Parlament, Anna Simó, i el diputat Joan Josep Nuet, de CSQP. El sobiranisme ha fet pinya de forma unitària amb tots els encausats, des dels del 9-N fins als dels darrers mesos.

El monument representa una urna damunt de la silueta del territori de Catalunya. Un cop destapat i havent cantat Els segadors, els participants s'han desplaçat cap al cinema de la localitat per fer-hi els parlaments. 

monument dret a decidir Ribes ACN

Suport de Mas a Nuet

Artur Mas ha volgut reafirmar que “vam fer junts el 9-N, votarem junts en el referèndum de l'1 d'octubre i junts celebrarem la llibertat de Catalunya”. També s’ha dirigit a Nuet per recordar-li que “malgrat representar idees diferents, aquest dilluns estarem amb tu al TSJC. Tots som un”. Nuet ha respost afirmant que "el que seria criminal seria no haver complert amb la paraula donada als ciutadans".

Ana Simó, com a vicepresidenta de la mesa, ha volgut mostrar el compromís amb la democràcia operant a través del Parlament. "Hem d'estar units, demostrar coratge i deixar les pors en un calaix, la por ha de canviar de banda", ha sentenciat.

D'altra banda, l’exvicepresidenta Joana Ortega ha recordat que “el president Puigdemont ens crida a les urnes el dia 1 d'octubre. I per això els ajuntaments de Catalunya heu de ser al costat del Govern”. Quan li ha arribat el torn, Rigau ha dit que “quan un país té objectius nobles i els assoleix, es converteix en un país millor”.

Finalment, Francesc Homs ha reivindicat que “la unitat del nostre poble és allò que atemoreix més l'Estat i el Govern espanyol". "Perquè la unitat és invencible”, ha argumentat.