Els vots de cinc diputats de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) a favor de la investidura de Carme Forcadell com a nova presidenta del Parlament, a més dels de la majoria independentista de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP,  han provocat una significativa vibració a l'hemicicle del parc de la Ciutadella.

La geometria de la Cambra és tan sensible que n'hi ha hagut prou amb el moviment d'aquests escons per provocar un petit sisme. I la lleu tremolor fins i tot s’ha sentit a Madrid, on Pablo Iglesias, secretari general de Podemos, ha hagut de sortir per garantir que “mai” donaran suport a un govern on s’assegui ni Artur Mas ni cap conseller de CDC.

El suport a Carme Forcadell no és extrapolable a la investidura d’Artur Mas. I aquest missatge l’ha repetit un cop i un altre Lluís Rabell i els diputats de CSQP, tan bon punt ha acabat el ple. No fos cas que algú barrinés més del compte i donés volada a la idea que un diputat podemita podria abstenir-se a la votació d'investidura. Una abstenció dels diputats de Rabell evitaria que cap membre de la CUP hagués de votar a favor del president.

La investidura és el pròxim capitol d'aquesta llarg fulletó en què s'està convertint el procés. Però avui a l'hemicicle tocava parlar de la constitució del ple.

El dret a decidir

De moment, els diputats de CSQP han demostrat amb el seu moviment el que fa setmanes que prediquen: ningú els pot arrenglerar amb cap de les majories sortides de les urnes el 27S. Entre el sí i el no encara es mou un espai que sostè la bandera del dret a decidir.

No han estat els únics que han hagut de buscar punts d’equilibri. També Junts pel Sí, a través de Carme Forcadell, ha volgut expressar la voluntat de fer una presidència de tots els catalans “votin el que votin” i ha obert la porta de la Mesa del Parlament –amb veu però sense vot– al grup popular i a la CUP.

No obstant això, la voluntat de cercar equilibris de la nova presidenta no han impedit el “Visca la República catalana!” amb què ha acabat el seu parlament. Això després de donar per tancada l’etapa autonòmica, explicar que el Parlament representa “un poble lliure” i anunciar que comença a caminar per engegar “el procés constituent”.

Rajoy convoca el 20D

Els gestos tenen també límits. El compromís de Junts pel Sí per tirar endavant el procés no té espai per al dubte.

Fins i tot un tràmit rutinari com és el jurament del càrrec de parlamentari ha tingut aquest cop la seva història. Els diputats de JxSí han pres possessió de l’acta prometent respectar la Constitució per imperatiu legal i posant-se a disposició del president i el Parlament per “exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar l’Estat català lliure i sobirà”.

També el PP ha marcat els seus límits. Xavier Garcia Albiol ha jurat complir les obligacions de diputat amb lleialtat al rei i “defensar la unitat de 'España' i la unitat dels catalans enfront dels que volen dividir la nostra societat”.

Mentre a la Ciutadella s'escolta el petit sisme, Mariano Rajoy signa a la Moncloa el decret de convocatòria de les eleccions generals del 20D, i  assegura per enèsima vegada que mai s’ha negat a “dialogar, escoltar i negociar propostes” amb Artur Mas i que el desafiament sobiranista “no té més fonament que la deslleialtat”. També, que no pensa portar al programa del PP una reforma de la Constitució perquè no hi veu "consens" per dur-la a terme.

Absències significatives

La tensió ha fet saltar fins i tot el protocol. La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, no s’ha presentat a la Cambra com en anteriors sessions constitutives. Tampoc el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Ni l'alcaldesa de Barcelona, Ada Colau. Ni els dirigents de la patronal i l'empresariat català, presents en altres ocasions. Aquesta estrena de legislatura ha estat diferent també en això.

El petit sisme que s'ha produït al Parlament té uns efectes de moment limitats, però recorda que la nova legislatura té encara molts serrells per resoldre.

Entre les emocions dels uns i la irritació dels altres, qui s'ho mirava més fredament era Albert Rivera. Des de la primera filera de convidats, conversant amb l'exconsllera Marina Geli. Tranquil i pensant ja en la campanya de les eleccions generals.

Quan Forcadell va intervenir, Rivera ja no ocupava el seient que té reservat.