Sis dones, algunes d'elles membres de l'assemblea de representants del Consell per la República, han presentat una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per aixecar la suspensió de la declaració d'independència de Catalunya. Les promotores de la ILP, que ja l'han registrada al Parlament, són Raquel Santiago, Mercè Zamora, Gemma Masferrer, Núria Torras, Mònica Gómez i Maria Isabel Muntané, i a partir d'ara es disposen a recollir signatures. En concret volen descongelar la declaració d'independència que es va aprovar el 27 d'octubre del 2017. Tot i que aquesta declaració no ha estat revocada pel Parlament amb una votació en contra, resta inactivada.

Segons les promotores, ha arribat el moment que la declaració d’independència de la República Catalana es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i s’executi de forma immediata. "No podem permetre ni un sol segon més que l’Estat espanyol trepitgi els nostres drets i llibertats fonamentals, perseguint-los i reprimint-los constantment sota una brutalitat desmesurada", argumenten. Han remarcat també que aquesta ILP l’han presentada un grup de persones desvinculades de qualsevol partit polític o entitat. "Per tant, no es tracta d’una acció que resulti d’aquestes esferes sinó d’una acció del poble i per al poble", indiquen.

Les promotores reconeixen que la seva aposta és política per forçar un debat públic, perquè admeten que és difícil que s'admeti a tràmit per la reglamentació autonòmica del Parlament.  Tot i això pensen recollir igualment signatures. "L’any 2019 ja es va presentar una ILP en aquest mateix sentit. Aquesta va ser denegada per la mesa del mateix Parlament amb l’argument que la institució no tenia competències per acollir aquest debat. Hi ha una diferència cabdal però, entre la ILP presentada l’any 2019 i la nostra. Aquesta vegada, a la mesa del Parlament hi ha dues persones que formen part del Consell per la República [Laura Borràs i Aurora Madaula], fet que hauria de suposar que, com a mínim aquestes dues, mostressin el seu suport absolut cap a aquesta iniciativa", indiquen. 

 

Al mateix moment d’entrar a registre la ILP, han habilitat una recollida de signatures en suport d’aquesta iniciativa a través d’una plataforma digital. "Sabem que aquestes signatures no seran vàlides per ser presentades al Parlament (entre altres motius, perquè és molt probable que la ILP quedi paralitzada), però creiem que serviran per donar visibilitat i legitimitat popular a la nostra proposta i animem tothom a unir-s’hi", han dit. També han informat de la proposta als grups parlamentaris independentistes (ERC, Junts i CUP) i a les entitats (ANC i Òmnium Cultural), i els han demanat un posicionament formal. 

Les promotores es mostren decebudes pels dirigents actuals dels partits independentistes i les constants tensions. "No ens sorprèn ni ens estranya gens la desconfiança que generen els lideratges polítics en aquest país i la pèssima valoració dels mateixos per part de la societat en aquests moments. Els partits sistemàticament fan el que volen amb el vot dels ciutadans perquè, al cap i a la fi, no hi ha mai conseqüències o dimissions davant actes d'irresponsabilitat continus i zero compliment de programes electorals i/o compromisos", afirmen.