El portaveu d’Afers Exteriors del Sinn Féin, Seán Crowe, ha expressat la preocupació i l'alarma del seu partit per la causa pendent oberta contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per part del govern espanyol.

A través d'un comunicat a la pàgina web del Sinn Féin, Crowe ha instat l'executiu de Mariano Rajoy a aturar el procediment contra la presidenta, que titlla d'"error". "Estan proposant fer el pas sense precedents de substituir-la i multar-la per haver facilitat un debat en una cambra d’electes. Això és profundament preocupant, és un atac a la democràcia, i fixa un perillós precedent”, adverteix el portaveu de la formació irlandesa.

La nota explica que Forcadell ha estat citada a comparèixer davant el Suprem divendres vinent i serà processada per "suposadament haver violat la llei espanyola en permetre un debat parlamentari i el vot per canviar la Constitució espanyola, en relació amb la independència catalana”. “Si és considerada culpable, la senyora Forcadell podria ser objecte d’inhabilitació per a càrrec públic i una multa personal”, afegeix.

“L’enjudiciament del president d’un òrgan legislatiu democràtic per haver facilitat un debat sobre un tema tan important i popular posa en risc els estàndards democràtics que es protegeixen arreu del món", alerta la nota.

No poden reprimir arbitràriament

El text emplaça l'executiu espanyol a "resoldre els seus desacords amb el Parlament català, inclòs un referèndum sobre la independència, a través d’un procés de diàleg i respecte mutus".

"No poden reprimir arbitràriament, ignorar o prohibir les demandes democràtiques d’un poble que cerca estructures alternatives fora de l’actual Estat espanyol", conclou.