Els sindicats han rebutjat les decisions de Gemma Ubasart i mantenen la protesta a les presons -que han aixecat a última hora d'aquest divendres advertint que hi tornaran-, segons un comunicat conjunt de CSIF, Intersindical, ACAIP, UGT, IAC CATAC i CCOO aquest divendres vespre. "Avui la consellera de Justícia ha perdut una oportunitat d'or per resoldre un conflicte generat únicament per les decisions erràtiques de la secretaria de Mesures Penals", han considerat. A banda de mantenir-se en el càrrec, la consellera ha ordenat una investigació interna per aclarir el crim de la cuinera i ha alertat que hi ha presos tancats a cel·les per mor de les mobilitzacions dels professionals penitenciaris.

Què se sap del que passa dins de les presons catalanes mentre els funcionaris es revolten?

Els representants dels treballadors han titllat de "nefasta" la decisió d'Ubasart de mantenir en el càrrec a "la figura que ha generat la major controvèrsia i rebuig per les seves decisions en els últims anys", en referència al secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. "Només es pot entendre si la consellera ha renunciat de manera conscient a buscar una solució realista i efectiva", han afegit.

El cessament d'Amand Calderó

Els sindicats han recordat que "el diàleg i la negociació es basen en la confiança", però han criticat que la interlocució amb l'esmentada secretaria de Mesures Penals "s'ha fet inviable". "La crida a la negociació efectuada per la consellera de Justícia és incompatible amb la permanència de la persona les polítiques de la qual han provocat la deterioració del sistema penitenciari català", han reblat. A més, han censurat les manifestacions tant d'Ubasart com de Calderó sobre "les suposades vulneracions de drets a conseqüència de les mobilitzacions dels professionals penitenciaris": "Estan clarament destinades a culpabilitzar el col·lectiu enfront de l'opinió pública".

D'altra banda, els representants dels treballadors han denunciat "les mentides abocades pel secretari de Mesures Penals durant la conferència de premsa, quan ha manifestat que hi ha hagut contactes continus al llarg del dia amb les organitzacions sindicals, ja que en cap cas n'hi ha hagut amb el Departament de Justícia". "Considerem que mentir públicament i de manera conscient per part d'un alt càrrec del govern l'inhabilita per a continuar exercint les seves funcions, i, per tant, ens reafirmem en la nostra petició del seu cessament", han reclamat. Finalment, han assegurat que estan "oberts a la negociació", però només si hi ha "nous interlocutors". "Mentre això no es produeixi, la mobilització dels treballadors i treballadores continuarà", han conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!