La situació de les presons catalanes és caòtica després que els funcionaris hagin començat una protesta provocada per la mort d’una cuinera a Mas d’Enric a mans d’un intern, que posteriorment es va suïcidar. Les protestes que han començat a fer els funcionaris està trastocant la vida interna de les presons, segons han explicat aquest divendres els responsables del Departament de Justícia.

La revolta dels funcionaris fa que hi hagi dificultats a l’interior de les presons per fer la seva activitat normal. És precisament per això i per motius de seguretat que en algunes presons catalanes no es permet als presos que surtin de les cel·les. Es tractaria de 5.000 presos en sis centres, segons el Govern. En la seva compareixença en roda de premsa, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha admès que aquesta mesura s’ha pres perquè hi ha “tensió” als centres i això suposa “un risc per als treballadors”.

El Departament de Justícia assegura que està treballant per poder retornar la normalitat a les presons. Fonts properes als presos, citades per l’agència Europa Press, han explicat aquest divendres a la tarda que hi ha interns que estan “tancats completament des d’ahir [dijous] a l’hora de sopar”, i que els han portat l’esmorzar, el dinar i la medicació a cadascú a la seva cel·la.

Les mateixes fonts apunten: “Hi ha bastant malestar. És bastant injust que hàgim d’estar tancats en una cel·la sense poder sortir, encara que estem d’acord amb el descontentament dels funcionaris, però nosaltres no som responsables més que del nostre delicte”, han afegit. També han lamentat que els estiguin fent servir de “moneda de canvi”, però han donat suport al fet que la mort de la cuinera de mas d’Enric és un acte il·lògic i bàrbar.

Es manté la protesta fora de les presons

Al voltant de les set de la tarda d’aquest divendres, els funcionaris continuaven bloquejant els accessos a les presons. Els funcionaris reclamaven la dimissió de la consellera Ubasart, però aquesta ha dit en roda de premsa que no pensa fer-ho perquè això seria “el més fàcil”. La responsable del departament ha dit que vol treballar per solucionar el conflicte. El Govern insisteix en el fet que la vaga enrareix l’ambient dins de les presons i alerta sobre el perill per la seguretat.

En concret, a les presons de Mas d’Enric, Ponent, Lledoners, Brians 1, Brians 2 i Wad-Ras els presos encara no han pogut sortir de les cel·les. A les de Puig de les Basses, Quatre Camins i Joves s’han pogut obrir parcialment. De moment no consten incidents importants a cap presó.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!