"El més fàcil seria dimitir, però no seria la decisió més encertada. Tot l'equip continuem per responsabilitat." La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha respost així a la reclamació de tots els sindicats de presons de demanar la seva dimissió i la del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, per posar fi a la protesta d'aquest divendres, en la qual han tancat els accessos a les presons catalanes. La protesta és per denunciar la manca de seguretat a les presons, després que dimecres un intern va matar amb un ganivet una responsable de la cuina de la presó de Mas d'Enric, al Catllar, i es va suïcidar.

La consellera Ubasart  ha "allargat la mà" als representants sindicals perquè tornin a la taula de negociacions amb el Departament, on ha recordat que s'ha arribat a acords en aquest any i mig que fa que és al capdavant de Justícia, i ha alertat de la situació "extrema" a les presons, que "no són talls de trànsit."

Tancats a cel·les

Calderó ha detallat que a sis de les nou presons catalanes els reclusos no han pogut sortir de les seves cel·les en tot el dia, fet que pot generar problemes per a interns i funcionaris, alguns dels quals han estat rellevats. En concret, continuen tancats els  interns de les presons de Brians 1, Brians 2,  Ponent,  Mas d'Enric, Lledoners, i a la presó de dones Wad-Ras. Pel que fa a les presons de Puig de les Basses, Quatre Camins i Joves, els reclusos han pogut sortir de les cel·les, però no hi ha activitats. Els serveis alimentaris i mèdics estan garantits, segons s'assegura.

Calderó ha desitjat que les protestes acabin aquesta tarda  o demà al matí i que es pugui restablir la normalitat als centres, ja que el cap de setmana és quan hi ha més visites familiars i hi ha interns que tenen permisos per sortir-ne.

Cinc anys a la cuina

La consellera ha declarat que no poden donar detalls de l'assassinat, ja que el jutge ha decretat el secret de la investigació, tot i que ha afegit que ha demanat un expedient informatiu perquè s'aclareixi què ha passat. Calderó, en aquest sentit, ha precisat que l'intern feia gairebé cinc anys que treballava a la cuina i no els constaven incidents, tot i que altres persones del seu entorn sí que ho han afirmat. S'espera tenir el resultat de l'informe la setmana vinent. La consellera i el secretari de Serveis Penitenciaris es van traslladar a la presó de Mas d'Enric, on van acompanyar els responsables de la presó i els companys de la Núria, la cuinera assassinada.

Personació a la causa

Ubasart ha tornat a donar el condol a la família de la Núria i a assegurar que el seu assassinat "mereix una condemna rotunda". A més, ha informat que el Departament de Justícia es personarà a la causa penal pel crim d'aquesta treballadora, que feina anys que era a l'equip dels serveis penitenciaris.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!