Els representants d'UGT,  Camil Ros, CCOO, Javier Pacheco, Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i Pimec, Antoni Cañete, s'han reunit de manera telemàtica aquest dijous amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, així com amb el vicesecretari general de prospectiva i Agenda 2030, Raül Romeva, que es troben a la presó de Lledoners. En aquesta trobada, sindicats i patronals han reclamat als líders d'ERC, que facin "un esforç" per instaurar un Govern estable i efectiu.

"Els representants de les principals organitzacions sindicals i empresarials del país han constatat amb gran preocupació les grans dificultats que existeixen a dia d’avui per constituir un govern estable i en la major brevetat possible. Els representants socials i econòmics han traslladat aquesta preocupació a Junqueras i Romeva a qui han reclamat un esforç per arribar a un acord i conformar un govern efectiu de manera urgent", ha destacat la UGT en un comunicat publicat en el seu web i difós a les xarxes socials. 

junqueras romeva forcadell bassa   presos erc   marc puig (2)Junqueras i Romeva en un acte durant la campanya d'ERC / Marc Puig

Grans consensos

A més, en el cas específic dels sindicats també han reclamat que sumin "grans consensos" per configurar el nou Executiu català, que tindrà com un dels reptes principals gestionar la crisi sanitària, econòmica i social desfermada per la Covid.

"Ros i Pacheco han reclamat amplitud de mires als líders polítics per aconseguir un govern que impulsi grans consensos, que entomi amb determinació els grans reptes que té Catalunya, que faci front a la profunda crisi que patim i que afronti els problemes reals de la gent", es ressalta en el comunicat. 

Tant Junqueras com Romeva s'han compromès amb aquests agents socials i econòmics a traslladar les seves peticions a Pere Aragonès, el candidat a la investidura a la presidència a la Generalitat per part d'ERC, que demà se sotmetrà el primer debat d'investidura. En aquest requereix la majoria absoluta dels diputats, és a dir, el suport de 68, però tot apunta que no ho aconseguirà, ja que només ha segellat un acord amb la CUP. Entre les dues formacions en sumen 42 diputats. 

Twitter UGT sobre petición Junqueras y Romeva acuerdo Govern / Captura pantallaUGT i CCOO reclamen a Junquera i Romeva fer un esforç per construir un Govern "estable" i "efectiu" / Captura de pantalla

Per la seva part, JxCAT ha anunciat aquesta tarda que demà s'abstindrà, mentre que ha alertat que no descarta votar en contra si no s'assoleix un acord de legislatura. En el cas que en el debat de demà Aragonès no aconsegueixi els vots necessaris, s'haurà de sotmetre a un segon debat d'investidura en dos dies i, en aquest, només requereix el suport de la majoria simple. 

De fet, la proposta inicial d'ERC sempre ha estat un govern de consens, que inclogués, a part d'ERC, la CUP, JxCAT i En Comú Podem, però aquestes dues formacions s'han vetat mútuament i descarten estar en el mateix govern.