L'executiva de Junts per Catalunya ha aprovat aquest vespre abstenir-se en la votació per a la investidura del republicà Pere Aragonès que se celebrarà demà al Parlament. Aquest vot impossibilita que el candidat republicà sigui investit per una majoria independentista en primera volta.

La formació de Carles Puigdemont ha decidit el seu vot després d'escoltar els membres de la comissió negociadora, que han explicat que no s'havia aconseguit tancar un acord estratègic, a més de queixar-se de l'actitud dels republicans en la negociació i de responsabilitzar ERC d'haver primat la setmana passada la negociació amb la CUP.  

No descarta el no

No hi ha hagut, segons fonts de la reunió, cap veu que defensés un vot afirmatiu, però sí algunes intervencions defensant el no. De fet, Junts no descarta votar no en la segona volta a què es pot sotmetre el candidat, 48 hores després de la primera votació, i que només requereix la majoria simple per prosperar.

Les raons que argumenta la direcció del partit, a través d'un comunicat, són que "no s'ha pogut arribar a cap acord de legislatura que garanteixi un govern estable que permeti sortir de la crisi social i econòmica que pateix Catalunya i que, a la vegada, implementi el mandat de les eleccions del 14-F, en què l'independentisme va superar per primer cop a la història el 52% dels vots".

Acord de legislatura

Junts insisteix, però, que "l'objectiu de Junts per Catalunya ha estat i continua sent la configuració d'un acord de legislatura que garanteixi un govern independentista".

Fonts de la formació asseguren que aquesta voluntat quedarà recollida demà en la intervenció amb un "to constructiu", que protagonitzarà el president del grup, Albert Batet.

Junts insisteix des de dimarts, en què el secretari general, Jordi Sànchez, va exposar el posicionament del partit en una conferència, que encara no hi ha un acord amb ERC per garantir un govern sòlid i estable. La portaveu del grup parlamentari, Gemma Geis, va transmetre ahir a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que previsiblement no hi hauria un vot a favor d'aquest grup en la investidura de Pere Aragonès de divendres.

Borràs Geis Efe

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la portaveu de Junts, Gemma Geis, dimarts al Parlament / Efe

Des d'aleshores, només hi ha hagut una reunió entre els equips negociadors d'ERC i Junts. Es va fer ahir a la tarda al Parlament i va servir perquè ERC plantegés a Junts una nova proposta sobre el Consell per la República, un dels punts clau que bloquegen l'acord.

Junts no va veure cap nou plantejament en aquesta proposta, segons fonts de la formació, que asseguren que la negociació amb ERC està provocant un profund malestar dins la formació.

De fet, el president del partit, Carles Puigdemont, ha destacat aquest matí a través d'un fil de piulades la feina feta des de l'exili: "Ens heu vist plantar cara i tenir iniciativa" —ha assegurat—, la qual, ha afegit, "ha fet enrabiar l'Estat i alhora ha incomodat alguns sectors de l'independentisme, que cada vegada ho dissimulen menys".

 

A la imatge principal, Jordi Sànchez, Laura Borràs i Elsa Artadi, durant la nit electoral de Junts / Jordi Play