Diversos sindicats de Mossos d'Esquadra han destacat aquest dimecres l'"excel·lent coordinació" del cos amb el Cos Nacional de Policia durant les protestes contra la sentència del procés i han criticat la falta de suport del conseller d'Interior, Miquel Buch, amb els agents agredits.

El portaveu del sindicat FEPOL (sindicat majoritari dins dels Mossos), Toni Castejón, també ha ressaltat la "molt bona coordinació" dels mossos amb la policia espanyola "tant al carrer com des del Centre de Coordinació", una posició que ha corroborat a més el Sindicat Unificat de la Policia (SUP).

Castejón ha garantit que "tot flueix correctament" perquè tots dos cossos "es troben junts contra els violents" i ha dit que la policia catalana està actuant en aquests moments "com un bloc, des del comissari en cap fins a l'últim agent". Segons el líder sindical, la "preocupació" del sindicat està ara en "la integritat física" dels policies davant "la violència tan extrema" que es va produir ahir a la nit a Barcelona. Sobre l'actuació del conseller Buch, Castejón ha demanat "centrar-se en la coordinació policial" i ha admès que des de FEPOL creuen que "no serveix de res demanar dimissions a nivell polític perquè tots -ha dit- ens han decebut".

El portaveu de la Trisindical, David Miquel, ha assegurat a Efe que la relació amb els altres cossos policials és "excel·lent" però ha lamentat que Buch, a qui ha tornat a demanar la seva dimissió, no hagi condemnat "els actes violents" contra els mossos "de forma contundent i ràpida".

Miquel ha demanat "prudència" fins que el conseller analitzi els disturbis d'ahir a la nit en les protestes independentistes, compareixença que està prevista avui a les 17 hores, però ha opinat que el Govern "hauria d'haver sortit l'endemà de la primera mobilització i no després de dues nits d'enrenous".

Ha retret, a més, que l'executiu català "estigui fent equilibris perillosos per quedar bé amb tot el món" en donar-los "unes ordres que no voldrien donar, però que manen perquè saben les conseqüències de no fer-ho". Per això i perquè, segons el seu parer, "el diàleg amb la conselleria ha estat inexistent, impossible o a base d'imposicions", la Trisindical ha tornat a demanar la dimissió de Buch pels seus "menyspreus constants".

Des d'USPAC, el seu portaveu Francesc Vidal ha retret al conseller que "fins ara no hagi sortit a donar suport a les accions dels mossos i a denunciar la brutalitat d'una minoria" i ha subratllat la importància que "les ordres finals les doni un comandament policial i no un polític", especialment en episodis com els d'ahir a la nit.

Vidal ha denunciat a més l'"aberració" d'un dispositiu que allarga la jornada d'alguns agents "més de 15 hores sense relleus ni avituallament bàsic", a la vegada que ha alertat del material "obsolet" que fan servir moltes unitats ARRO d'antiavalots. "També es van veure agents de seguretat ciutadana en pantalons i camisa fent actuacions d'ordre públic quan no tenen ni la formació ni el material per fer-ho", ha indicat.

El conseller Buch ha anunciat que compareixerà en roda de premsa per analitzar els incidents després de reunir-se aquest matí amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i la consellera Meritxell Budó, i després que el departament anunciés inicialment que faria només una declaració institucional sense preguntes.