Els sindicats majoritaris a Catalunya han titllat la convocatòria d'unes noves eleccions al Congrés i al Senat d'"irresponsabilitat" de tota la classe política. Comissions Obreres (CCOO), Unió General de Treballadors (UGT) i Intersindical-CSC han denunciat que el fracàs de les converses per aconseguir la investidura d'un nou govern impedirà que es puguin recuperar drets socials perduts durant els anys de crisi o derogar normes que consideren nocives com la reforma laboral.

De cara a l'establiment d'un procés de diàleg amb Catalunya, les tres forces sindicals lamenten es "retardi" qualsevol intent. Si bé CCOO i UGT ho qualifiquen "d'oportunitat perduda", la Intersindical assegura no haver vist que el govern de Pedro Sánchez tingues en compte "la possibilitat" d'iniciar un diàleg amb Catalunya.

En una conversa telefònica, el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pachecho, ha assegurat que la dissolució de les Corts és una "mala notícia" i mostra la "irresponsabilitat política d'una esquerra" que no ha entès el resultat de les eleccions del 28-A i no ha llegit "les prioritats principals de la gent". Per Pacheco, aquesta actitud fomenta la "desafecció política": "Com li direm ara a la ciutadania que, malgrat veure la irresponsabilitat política, han de continuar mantenint el compromís amb les institucions com eines de distribució de riquesa?", s'ha preguntat. Amb tot, ha fet una crida a la participació massiva a les noves eleccions.

En la mateixa línia, el màxim dirigent d'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha considerat de "fracàs de la política" i "impresentable" el procés de negociació de la investidura posterior al 28-A. "És un desastre. Hi havia una majoria per a fer un govern d'esquerres, que recuperés drets socials i que obrís un diàleg amb Catalunya, és una oportunitat perduda", ha explicat. A l'hora de buscar culpables assegura que totes les formacions polítiques "ho han fet malament", encara que algunes tinguin "més responsabilitat que altres".

Al seu torn, el portaveu de la Intersindical-CSC, Jesús Palomar, ha opinat, també per telèfon, que "és una irresponsabilitat per part de tothom que no s'hagi avançat cap a la formació d'un govern". La paràlisi institucional afecta especialment a Catalunya, afirma. "La societat catalana està patint les conseqüències de la crisi i no s'estan recuperant tots els drets perduts perquè no hi ha un govern que ajudi a que es recuperin", ha argumentat, alhora que ha admès que el PSOE ha tingut "temps" de derogar la reforma laboral i no ho ha fet.