Diferents sindicats de la Guàrdia Civil culpen directament el Govern de la Generalitat de la detecció de 15 agents contagiats per coronavirus a Catalunya. Cap d'ells presenta problemes i tan sols tenen símptomes lleus però el malestar del cos s'ha fet palès a través de les denúncies que s'han repetit a les xarxes socials.

A tall d'exemple, la Asociación PRO Guardia Civil ha escrit: "Considerant que la situació de la unitat és causa directa de la manca de vacunes als guàrdies civils de Catalunya, s'ha de parlar clar", i adjunten la notícia dels fets.

Guardia Civil TUIT

El brot, el relacionen amb la paralització de la vacunació "per decisió de la Generalitat". Malgrat tot, cal recordar que aquesta paralització va venir motivada per l'absència del cens que havia de proporcionar el mateix cos a la Generalitat i, posteriorment, ja no es va poder administrar perquè va coincidir amb l'aturada de la campanya ja que aquest col·lectiu, considerat essencial, rebia la d'AstraZeneca.

Així doncs, des d'ahir van començar a inocular els agents de la Guàrdia Civil i la Policia, no els Mossos ni agents locals, amb la de Moderna de forma excepcional, saltant-se el protocol marcat pel Departament de Salut i complint una resolució judicial. D'altra banda, se'ls proporciona la de Moderna a diferents casernes en comptes de desplaçar-se aquest personal als punts de Salut. Sobre el control del cens o la filtració d'alguna imatge d'aquests cossos vacunant-se no ha transcendit res.

"Content, Govern?"

Tant l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) com l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) han culpabilitzat la Generalitat d'aquests contagis i la primera d'elles valora, fins i tot, prendre mesures jurídiques per la "irresponsabilitat" de les autoritats catalanes.

Els quinze agents formen part del Grup de Reserva i Seguretat (GRS) destinats a Catalunya, en concret a la central nuclear de Vandellòs II, a Tarragona, segons informa Europa Press. N'hi hauria tres més que no han donat positiu. Els sindicats reiteren que tot plegat és una "conseqüència directe del retard de vacunació a Catalunya" i pregunten, amb ironia, si "ja està contenta la Generalitat". A més, canvien les quatre barres de l'escut de la Generalitat pel símbol nazi.

Guardia Civil TUIT 2

Tant associacions de l'Institut Armat com sindicats de la Policia Nacional van presentar querelles contra els responsables de Salut per l'endarreriment acumulat durant setmanes al no vacunar en la mateixa proporció als agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que als components de Mossos d'Esquadra o policies locals, malgrat la situació anòmala que es va produir.

Posteriorment, el TSJC va obligar el Govern a reprendre immediatament la vacunació. Per la seva banda, el govern espanyol també es va sumar a la polèmica i va assegurar dies abans de la decisió judicial que vacunaria els agents si les autoritats catalanes no ho feien.

Fotografia de portada: recurs d'un agent de la Guàrdia Civil