La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha confirmat la primera mort d'un militar, Francisco Pérez Benítez, per la vacuna d'AstraZeneca i ho destacat com la causa directa: "No n'hi ha dubte, va ser per la inoculació d'aquesta". El militar estava destinat a la base d'Aizoáin, a Navarra, i Robles apunta als informes mèdics.

Tot i això, també ha fet una crida a seguir els criteris sanitaris marcats des del ministeri de la seva companya socialista, Carolina Darias: "S'ha de seguir vacunant i animant a tothom, encara que hi hagi moments durs. La millor manera de vèncer la Covid-19 és aquesta". Per esvair qualsevol mena d'especulació contra AstraZeneca, Robles ha assegurat que el cos militar "ha rebut amb molta il·lusió" el programa de vacunació.

c9b0efa0a58d31f503f4dd777eb821766451382cHomenatge al caporal mort / Font: EFE

En el seu discurs cap al difunt, tampoc ha faltat el patriotisme: "Que rebi el carinyo de tots els seus companys. És una notícia molt dura però a la vegada la vacuna també és una assegurança. Enviem el condol de part de tots els espanyols". Robles ha fet acte de presència al costat de la presidenta navarresa, Maria Chivite. L'acte també ha servit per homenatjar tots els difunts per Covid-19 de les forces armades i el general Francisco Javier Varela ha transmès un missatge de condol per agrair "el treball i dedicació" de tot el cos.

El tràgic desenllaç

El caporal Pérez va morir per trombosi, portava set anys a Navarra i pertanyia al Regiment d'Infanteria América 66, dins la unitat dels caçadors de muntanya. Fonts properes expliquen que esperava una filla pel proper mes de setembre, tenia 35 anys i va ser vacunat el passat 7 d'abril. Al cap d'unes hores de rebre la vacuna d'AstraZeneca, va començar a patir forts mals de cap i un malestar agut que el van obligar a anar al servei de farmàcia de la caserna.

Al cap d'uns dies, el passat 21 d'abril. la seva dona el va trobar totalment marejat al terra del bany de casa: "Abans d'anar-me'n a la feina li vaig dir que l'estimava i em va respondre que ell ens volia molt a les dues. Va ser la nostra última conversa", va declarar la seva dona pel Diario de Navarra. Finalment, el van traslladar d'urgències a l'hospital on va morir. Les causes de la seva mort han estat investigades i confirmades per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMS).

Foto de portada: la ministra Robles donant el condol als companys del caporal mort