A partir de dilluns que ve començarà la vacunació massiva als agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional destinats a Catalunya, segons avança Catalunya Ràdio. En aquest cas, la vacuna que se'ls inocularà serà la de Moderna.

Els sindicats principals d'aquests dos cossos celebren la notícia i aplaudeixen públicament el suport i les idees polítiques de Vox i Ciutadans sobre la qüestió. Alguns exemples els trobem a través dels perfils oficials de twitter de la Jucil Nacional, l'Associació Professional Guàrdia Civil; o el Sindicat Majoritari de la Policia Nacional, Jupol.

Recentment, Jucil ha carregat, més enllà de la consellera Alba Vergés i el Govern, contra el Secretari General de Salut, Josep Maria Argimon: "La discriminació queda patent quan és el Tribunal Superior de Justícia a Catalunya qui obliga per sentència ferma a la Generalitat a vacunar policies nacionals i guàrdies civils". 

La vacuna de Moderna

Segons la revista científica The New England Journal of Medicine, l'eficàcia de Pfizer i Moderna arriba al 95%, les més ben considerades del mercat pel que fa a aquest aspecte, per davant de la de Janssen o AstraZeneca. D'altra banda, un informe de la FDA destaca que la vacuna de Moderna és "altament eficaç". Precisament, aquestes tenien una altra destinació, les persones majors de 70 anys però el rumb canvia per una decisió judicial.

Les que rebran els cossos de seguretat de l'Estat espanyol corresponen a la remesa que Catalunya ha rebut aquesta setmana: 30.200 de la de Moderna tot i que també n'arriben 16.900 de la d'AstraZeneca, segons han concretat fonts del Departament de Salut. Aquesta seria la xifra més alta de vacunes rebudes fins ara. 

Des de la Moncloa, i abans de la resolució judicial, la mateixa ministra de Sanitat, Carolina Darias, argumentava que la destinació de la de Pfizer o Moderna que rebrien serviria per completar la vacunació amb dues dosis per al col·lectiu de 80 anys o més. A Catalunya, el 61,2% d'aquest col·lectiu ja té la pauta completa però les xifres no augmentaran en la previsió que s'havia fet.

La polèmica

La ràpida resposta del Govern respon a la immediatesa que ha donat el TSJC perquè compleixin la sentència. Dimarts passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va marcar un termini màxim de 10 dies per reprendre la vacunació contra la Covid-19 a policies i guàrdies civils i arribar a "la mateixa proporció" d'agents vacunats que en el cos de Mossos d'Esquadra.

Ho va fer a l'estimar les mesures cautelars que van reclamar els sindicats Jupol i Jucil perquè la Conselleria de Salut inclogués els agents de Guàrdia Civil i Policia Nacional espanyola en el pla de vacunació. La Sala Contenciosa també ordena que, dos dies després d'acabar el termini de 10 dies, la Conselleria de Salut li enviï un informe sobre el compliment d'aquesta mesura.

Josep Maria Argimon va replicar el mateix dia i va defensar l'equip de Salut: "Nosaltres som professionals de la salut que vetllem pel bé comú i que tothom es vacuni" i va concloure que l'importa "un rave la professió de cadascú" perquè prioritza donar cura i assistència a tothom. Malgrat tot, l'estratègia de Salut queda en un segon terme i, finalment, s'imposa la resposta d'un jutge.

Fotografia de portada: imatge de recurs de la Guàrdia Civil al seu Instagram oficial