Més de 500 responsables i sindicalistes de base de tot Europa han encetat una campanya per "la llibertat immediata dels militants i càrrecs representatius catalans i pel cessament de la persecució judicial", segons diu el manifest fundacional, en al·lusió als polítics i dirigents sobiranistes que es troben a presó i la resta d'encausats, a més de la retirada del 155 a la Generalitat. 

Entre les accions més immediates hi ha la visita d'una delegació sindical el dijous 1 de març al matí (11.30 h), en nom dels signants, a Oriol Junqueras i Joaquim Forn a la presó d’Estremera. Així mateix, es preparen mobilitzacions davant de consolats espanyols en diferents ciutats del món, i s'esperen futures adhesions a la causa.

“Tenim diferents opinions personals sobre els esdeveniments de Catalunya i fins i tot sobre el dret d'autodeterminació del poble català, però tots i totes defensem els drets democràtics i per això exigim la llibertat immediata de tots els militants i càrrecs representatius catalans i la fi immediata de les accions judicials contra ells”, s'explica al document.

En aquest també es fa constar que "tot atac als drets democràtics més fonamentals, qualsevol atac al dret a expressar lliurement les pròpies opinions i defensar-les, en qualsevol part de l'Estat espanyol, constitueix una amenaça per a la classe obrera de tot l'Estat espanyol i de tots els pobles" afegeix.

La iniciativa sorgeix de la plataforma transversal Comitè per a l'Aliança de Treballadors i Pobles (CATP) i les seves tres principals demandes són la llibertat per als quatre càrrecs polítics i líders catalans empresonats, la fi de les actuacions judicials i la retirada de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, "pel que representen d'atemptat a la democràcia i vulneració de drets civils i polítics". 

De moment els promotors asseguren que el moviment sorgeix d'una crida de tots els pobles de l'Estat espanyol i disposen, diuen, del suport vingut d'Alemanya, Bèlgica, Eslovènia, França, la Federació Russa, Portugal, el Regne Unit, Romania, Sèrbia, Suècia i Suïssa. Per això la visita a Estremera la completaran Jesús Bejar i Juan Miguel Fernández (Madrid), Phillipe Navarro (Lió) i Àngel Tubau (París).

En aquest sentit, des del CATP es fa una crida a unir forces “per superar els obstacles que s'oposen a la lluita comuna i fraterna de tots els pobles de l'Estat espanyol pels seus drets socials i democràtics fonamentals”. Per això, els advocats laboralistes Miguel González i Rosa Maria Guàrdia presentaran personalment la campanya i les adhesions recollides fins ara.