El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha posat en coneixement de la comissària europea de Drets Humans, Dunja Mijatovic, i dels relators competents en la matèria de Nacions Unides les "desproporcionades" acusacions de rebel·lió i terrorisme que s'estan duent a terme contra membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR).

Segons ha informat en un comunicat, Ribó ha traslladat les autoritats europees "les últimes detencions de persones acusades de rebel·lió i terrorisme", després que la Guàrdia Civil detingués dimarts a una membre dels CDR presumptament per ambdós delictes.

El Síndic ha assenyalat que "les llibertats d'expressió i de manifestació constitueixen drets fonamentals protegits per les més altes normes jurídiques nacionals i internacionals i que, encara que aquestes llibertats no són absolutes", els seus límits han d'estar basats en la llei, buscar finalitats legítimes i ser proporcionals.

"Les actuacions perseguides en aquest cas per l'Audiència Nacional s'han de considerar 'prima facie' com a expressió de llibertats públiques legalment protegides", ha defensat.

La qualificació de les actuacions dels CDR com rebel·lió o terrorisme resulta, segons el parer de Ribó, "manifestament desproporcionada, contrària al principi de legalitat i dirigida aparentment al doble objectiu".

"D'una banda, criminalitzar la protesta i provocar un efecte dissuasiu de cara a futures mobilitzacions; i, per l'altre, permetre a l'Audiència Nacional assumir la instrucció d'uns fets que, en virtut del principi de jutge predeterminat per la llei, correspondria als jutjats d'instrucció dels territoris on s'haguessin comès", ha afegit.