El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha retret al Govern manca de “transparència” en la gestió del coronavirus a les residències geriàtriques. Després d'una investigació d'ofici que va començar el 25 de març, Ribó considera que el lideratge de l'Administració de la Generalitat hauria d'haver estat “ferm i clar” des de l’inici, i “amb una transparència absoluta”, per retre comptes davant la societat i les famílies afectades.

És per això que la institució ha reclamat que les dades “siguin clares, actualitzades i transparents” per poder analitzar i actuar de forma adequada davant la problemàtica. També ha demanat una coordinació “més forta” entre el Departament de Salut i el de Treball, Benestar Social i Famílies.

Durant la investigació la institució ha rebut 35 sol·licituds d’intervenció del Síndic, 21 formulades en forma de queixes i 14, en forma de consulta. A través d’aquestes queixes i consultes, “s’ha pogut detectar” que hi ha hagut “manca de previsió i d’informació”, i que s’han anat adoptant mesures organitzatives i de recursos humans i instruccions tant per a residències com per a centres de dia, “però a partir de mitjan març”.

Manca d'informació cap a les famílies

El principal motiu de les consultes i les queixes rebudes, a banda de la manca d’informació, és no saber en quina situació es troba el familiar o si la residència disposa de suficient personal i mesures de protecció, així com la sorpresa i preocupació de familiars de persones residents en centres residencials per a la gent gran davant la possibilitat que laboratoris privats facin el test als residents assumint-ne el cost els mateixos residents o les seves famílies.

Diversos professionals també s’han adreçat a la institució per mostrar la preocupació per la situació en la qual es troben i els riscos laborals que han d’assumir.

En paral·lel, el Síndic és “conscient de la gravetat de la situació” i també de les dificultats que comporta. I per això considera que “cal elogiar” la tasca dels professionals que han treballat diàriament per a l’atenció de les persones grans als centres residencials, “sovint en situacions extremadament complicades, difícils i de gran estrès emocional i psicològic”.