El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha denunciat aquest dimecres al ple del Parlament l'existència de "presos polítics" a Espanya i s'ha mostrat "amoïnat" pel fet que estiguin tancades "persones injustament empresonades". "Al continent europeu hi ha parlamentaris empresonats a Turquia i Espanya, són presos polítics", ha afirmat Ribó, reiterant la necessitat que siguin alliberats.

En la presentació de l'informe "La vulneració de drets fonamentals i llibertats públiques en ocasió de la reacció penal a l'1 d'octubre i l'aplicació de l'article 155 CE", Ribó també ha denunciat les "irregularitats" comeses amb l'aplicació del 155. En aquest sentit, també ha recordat que encara hi ha dos recursos interposats contra l'aplicació d'aquest recurs, el del Parlament i el de Podemos, que estan "paralitzats" al Tribunal Constitucional.

A més, ha posat de manifest que l'Estat encara no hagi donat explicacions al Consell d'Europa sobre l'actuació de l'1-O, tal com es va comprometre l'anterior govern del PP amb el ministre Alfonso Dastis al capdavant.  

Tot i això, Ribó ha criticat els fets del 6 i 7 de setembre de 2017 -amb l'aprovació de les lleis de transitorietat-, i també ha afirmat que el referèndum de l'1-O va ser "il·legal". Ara bé, considera també que "això no justifica la brutalitat de l'acció policial" dels cossos de seguretat espanyols. També ha retret als independentistes la DUI i ha recordat que ell apostava pel diàleg i la convocatòria d'eleccions.

Ciutadans envia una carta a Europa

Aquesta intervenció de Ribó ha causat malestar entre l'oposició, com ja havia passat en altres ocasions. De fet, Ciutadans i PP n'han demanat el cessament i el partit d'Inés Arrimadas ha arribat a anunciat que enviarà una carta desqualificant-lo a 82 Ombudsman europeus així com al consell d'Europa, als òrgans especialitzats en DDHH de l'ONU i a altres organismes internacionals.

Així, la intervenció plenària del Síndic ha servit a Ciutadans per continuar la seva croada contra Ribó, a qui qualifiquen de ser el "síndic del procés i del Govern" i de ser "un més d'ells", en referència als independentistes. A més, Carrizosa ha criticat Ribó per haver participat en algunes de les reunions que es van fer l'octubre passat abans de la proclamació de la república, en les que va fer de mediador. Per aquest motiu, l'ha qualificat de còmplice del "cop a la democràcia" i ho ha equiparat amb si abans del cop d'Estat del 23-F el defensor del poble espanyol s'hagués reunit amb Antonio Tejero.

Ribó Síndic de Greuges - Sergi Alcàzar

També la diputada del PSC Marta Moreta ha criticat la visió "parcial i esbiaixada" dels informes del Síndic i ha posat com a exemple que Ribó digui que no pot fer un informe sobre els dies 6 i 7 de setembre perquè "no és competent" i en canvi sí que ho faci sobre el 155. "Fa temps que ha decidit prendre part", li ha retret Moreta. Tot i això, la socialista també ha assegurat que considera que els presos haurien d'estar en llibertat, i més ara que ha acabat la instrucció i ha assegurat que "ni Rajoy ni Puigdemont van estar a l'altura".

Finalment, la diputada del PP Andrea Levy n'ha demanat el cessament i ha allargat la mà a Cs i el PSC per impulsar mecanismes parlamentaris per fer-ho. Levy ha assegurat que en volen la dimissió perquè "no actua en defensa de drets dels catalans" i "no compleix amb les seves funcions" pel que considera que "no pot continuar ni un minut més al càrrec". Cs també n'ha tornat a demanar el cessament.

Suport dels independentistes

Per contra, independentistes i comuns han sortit en defensa del Síndic i han acusat l'Estat de vulnerar drets, tant a través del 155 com de la causa judicial. Així, el portaveu adjunta de JxCat, Eduard Pujol, ha denunciat que "el 155 va ser un invent pensat per destruir" i ha retret als unionistes que parlin "de normalitat per voler oblidar la maquinària del 155". També ha assegurat que "no volen mirar als ulls als presos", en no voler anar a veure'ls, i ha demanat l'arxivament de la causa.

En un sentit molt semblant s'ha expressat la portaveu d'ERC, Anna Caula, que ha afegit que "sembla que la fiscalia tingui com a missió tapar la violència de l'1-O" i ha retret a PP, Cs i PSC que oblidin les conseqüències del 155 i la vulneració a la participació política de la ciutadania que va suposar. "Aquí podem encabir el segrest de Rull, Turull, Bassa, Romeva i Forcadell en mig d'un debat d'investidura", ha afegit, tot demanant més humanitat.

El diputat dels comuns Joan Josep Nuet ha defensat el Síndic de les crítiques unionistes assegurat que Ribó "no està al servei de ningú, a vegades presenta informes que ens agraden i d'altres que no" i ha posat de manifest que "el llistat de vulneracions de drets fonamentals és esgarrifós". 

Finalment, el diputat de la CUP Vidal Aragonès ha denunciat la falta "imparcialitat judicial" i ha defensat que "l'aplicació 155 es va fer a la manera de Fraga, fundador del PP".

Durant el debat també han destacat les diverses enganxades entre independentistes i unionistes, especialment entre JxCat i Cs, pels tons de veu utilitzats. De fet, Pujol ha demanat respecte pel Parlament i ha titllat a Carrizosa de "faltón" i de parlar "com si estigués a una taberna a les quatre de la matinada".