El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafel Ribó, s'ha reunit amb l'adjunta a l'alt Comissionat dels Drets Humans a l'ONU a la seu de Ginebra, Kate Gilmore, per parlar de Catalunya. En la reunió, Ribó li ha demanat que s'estableixi una mandat específic de control dels drets humans a Espanya i que hi hagi un expert especial de l'ONU que es dediqui a la situació de regressió de drets a Espanya, segons ha explicat el mateix síndic en declaracions a la premsa.

En aquest sentit, el Síndic ha demanat que s'investiguin els atemptats a la llibertat d'expressió i opinió, i el dret a la participació política. També ha demanat que es requereixi a Espanya la investigació pendent pels fets de l'1 d'octubre, i s'ha oferta a col·laborar i cooperar amb l'oficina de l'Alt Comissionat. A més, li ha lliurat tots els informes i manifestos publicats en relació a la situació a Catalunya.

Segons ha explicat Ribó, el que més preocupa a les autoritats internacionals "és la manca de cap investigació independent del que esta succeint". "És molt sorprenent i colpidor que Espanya que no posi en marxa una comissió que doni una visió independent i objectiva", ha assegurat.

Finalment, també ha volgut deixar constància de la seva sorpresa davant "de la consciència que tenen les autoritats internacionals" i ha assegurat que "troben a faltar i ho trobem com un defecte democràtic que Espanya no impulsi aquest anàlisi objectiva sobre el que esta succint a Espanya", ja no només sobre l'1-O, sinó també sobre la regressió de drets a l'estat.