La crisi dels refugiats i l'amenaça terrorista dels grups gihadistes han sacsejat Europa, i s'han situat com una de les prioritats en l'escala de reptes de futur. Barcelona en farà aquests dies d'observatori.

Quines són les línies vermelles entre la llibertat i la seguretat? Amb el pretext de l'amenaça terrorista es poden restringir drets com la llibertat d'expressió i de manifestació? Són els migrants i refugiats ciutadans de segona classe a Europa? Quines mesures estan prenent els governs per rebre els ciutadans estrangers i eradicar la xenofòbia?

Aquestes són algunes de les preguntes que es debatran aquest dimarts i dimecres al seminari Drets Humans i reptes actuals, organitzat pel síndic de greuges de Catalunya i president de la secció europea de l'Institut Internacional de l'Ombudsman (IOI), Rafael Ribó. L'objectiu de les jornades és debatre els reptes contemporanis i amenaces a què s'enfronten els drets humans i la tasca de les institucions davant d'aquests.

Els últims atemptats a París i a Brussel·les han fet créixer les preocupacions respecte a la seguretat però, al mateix temps, han posat en risc alguns dels drets fonamentals com la llibertat d'expressió i la privacitat. També la crisi dels refugiats, que se suma als continuats moviments migratoris, no només constitueix un repte per a la solidaritat d'Europa, sinó que també comporta el risc d'alimentar els fantasmes del racisme i la xenofòbia al continent.

Sobre aquests dos grans temes aniran les jornades que començaran aquest dimarts al matí amb la inauguració a càrrec del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Durant dos dies passaran per la seu del síndic de greuges diversos defensors del poble d'arreu d'Europa.

Programa del seminari 

...