Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta, i Sant Carles de la Ràpita, al Montsià, estan en el punt de mira del Síndic de Greuges, Rafael Ribó. El defensor de les persones investiga si els ajuntaments d'aquests dos municipis compleixen la Llei de Memòria Històrica, ja que mantenen monuments d’exaltació franquista, malgrat que la normativa n’estableix la supressió.

Segons informa el Síndic en un comunicat, s'ha demanat informació als consistoris per saber quines són les previsions respecte al manteniment o la retirada dels monuments afins al moviment franquista que encara conserven. 

Els dos monuments, construïts en plena dictadura, s’haurien de retirar d’acord amb Llei estatal 52/2007 del 26 de desembre, la coneguda com a Llei de Memòria Històrica.

Una llei que el PP ha enterrat, ja que des del 2013 no hi destina ni un sol euro. En aquesta matèria, només les comunitats autònomes, i de manera desigual, han fet esforços per poder tirar-la endavant.

El Síndic ha actuat per iniciativa pròpia per investigar com és que encara existeix el monument d’exaltació del règim franquista al municipi de Vilalba dels Arcs, a la plaça Major del municipi, juntament amb aquest monòlit es pot llegir la següent inscripció: "Caídos por Dios y por España. ¡Presentes!". 

De la mateixa manera, ha decidit obrir una investigació davant el coneixement de l’existència d’un monument d’exaltació del règim franquista al municipi de Sant Carles de la Ràpita, a l’espai conegut com La Torreta, que ara es promociona com a espai turístic. 

Font: www.turismelarapita.com

Monument franquista de Tortosa

En aquest mateix comunicat, Ribó recomana retirar el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre de Tortosa. De fet, ja a principis d'any, el Síndic va emetre una resolució en què recomanava a l’Ajuntament que retirés el monument sense fer una consulta popular prèvia.

En aquella resolució Rafael Ribó destacava que la seva retirada és una obligació legal que el consistori ha de promoure.

Tanmateix, el Parlament va aprovar fa un mes una moció sobre memòria històrica, on s'insta l'Ajuntament de Tortosa a retirar "immediatament" el monument franquista, ubicat a la pilastra de l'antic pont de la Cinta de Tortosa, sense cap mena de "consulta o dilació".

Un punt, cal recordar, que va posar en evidència les diferències internes de JxSí, ja que per primera vegada la formació independentista va donar llibertat de vot. ERC va votar a favor, mentre que CDC en contra.