El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reclamat aquest diumenge al govern espanyol que aturi les actuacions "violentes" de les forces policials, i ha advertit que són "desproporcionades en l'ús de mitjans i van en contra de la legislació espanyola". Ha afegit que demostren "escàs respecte als drets humans".

En roda de premsa des del centre internacional de premsa, Ribó ha explicat que està en permanent contacte amb l'equip del comissari europeu de Drets Humans des de fa setmanes, últimament de forma diària. Ha explicat que ja ha parlat amb el defensor del poble espanyol i també ha intentat contactar, de moment sense èxit, amb la presidenta del Congrés. Ribó presentarà un informe aquest vespre amb les queixes que està rebent.

Ribó ha començat la seva compareixença recordant que ell ha de controlar el compliment de l'Estatut, la Constitució, la Declaració Universal dels Drets Humans i tots els tractats que hagi subscrit l'estat espanyol. Dit això, ha demanat als responsables del govern espanyol que donin ordres perquè s'aturin les actuacions "violentes" de les forces policials de l'Estat, tot advertint que estan vulnerant també els drets humans. "Faig una apel·lació al diàleg a totes les parts, a la serenitat", ha afegit.

Ha explicat que ja ha parlat amb el seu homòleg de l'Estat, que està intentant comunicar-se amb la presidenta del Congrés a través del seu mòbil personal i que també ha contactat amb el vicepresident de la xarxa mundial de defensors, de la qual n'és membre, i amb el Govern de la Generalitat. 

Ribó presentarà aquest vespre un informe amb totes les queixes i incidències que li estan arribant, que es connectaran amb els informes previs que ja havia fet, on ja advertia del "perill de la regressió de les llibertats i els drets que s'està produint a Espanya". El Síndic ha fet una crida perquè les persones que hagin vist lesionats els seus drets recorrin a ell per denunciar-ho.