El Síndic de Greuges ha obert avui una actuació d'ofici per garantir els drets dels quatre polítics catalans presos durant la seva vaga de fam i ha demanat al Tribunal Constitucional que tracti amb "màxima urgència" els recursos sobre la seva llibertat.

El Síndic de Greuges ha informat avui que està en contacte amb la direcció general de Serveis Penitenciaris i la direcció de la presó de Lledoners "per supervisar l'aplicació del protocol que se segueix en aquests casos". També s'ha posat en contacte amb la comissió de seguiment de la vaga de fam, creada pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

Rafael Ribó ha demanat al Constitucional que els recursos d'empara presentats pels líders independentistes, ja admesos a tràmit, es tramitin i resolguin d'acord amb el procediment establert a la Llei Orgànica del Constitucional i "sense dilacions indegudes".

Tramitació preferent

El Síndic considera il·lustratiu que l'article 507 de la Llei d'Enjudiciament criminal atorgui als tribunals penals ordinaris un màxim de trenta dies per resoldre recursos davant decisions que decretin o prolonguin la presó preventiva. Conscient de la càrrega de casos pendents al Constitucional, el Síndic estima que "els recursos d'empara que tinguin per objecte la llibertat d'una persona s'han de considerar de tramitació preferent i s'han de tractar amb la màxima urgència, com ja ha fet en algunes ocasions el mateix Constitucional", afirma en un comunicat.

Per contra, "les dilacions excessives en la resolució d'aquests recursos es podrien considerar com a denegació de justícia i podrien obrir la porta a recórrer per violacions del Conveni Europeu de Drets Humans davant el Tribunal Europeu, sense haver esgotat tots els recursos interns", afegeix.