El degoteig de declaracions i reaccions a la contundent sentència contra els líders independentistes és constant i prové de tots els fronts. Un dels organismes que s'ha activat és el Síndic de Greuges, que ha enviat un comunicat a diverses institucions internacionals en el qual reivindica la necessitat que els presos quedin en "llibertat al més aviat possible". 

Segons ha explicat Rafael Ribó, en una roda de premsa des del Parlament, l'alliberament dels presos seria un "element clau per facilitar el diàleg polític", que considera indispensable per resoldre el conflicte català i superar "aquesta greu situació originada per la manca de diàleg des de fa com a mínim quinze anys". 

Al llarg dels propers dies i setmanes, el Síndic analitzarà a fons al contingut de la sentència i eleborarà un informe que presentarà a la cambra catalana. De moment, el que ja ha fet és enviar un comunicat a la comissària europea de Drets Humans i al president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, a l'alta comissionada pels Drets Humans de les Nacions Unides i als seus homòlegs defensors del poble d'arreu d'Europa. 

Així mateix, ha emplaçat el govern espanyol i el Congrés que sorgeixin de les properes eleccions del 10-N a buscar "totes les vies per assolir la llibertat" dels empresonats, entre els quals s'hi troba qui va ser el seu número dos durant molts anys, Jordi Sànchez.