El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha mostrat avui la profunda preocupació tant per les detencions dels membres del Govern i els responsables de l'ANC i Òmnium, com per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Ribó s'ha referit a la possibilitat que s'estigui fent "una transgressió claríssima de drets fonamentals" i ha advertit que exercirà les seves funcions d'investigació i informe a totes les instàncies al seu abast.

Ribó, que ha recordat que en el seu darrer informe ja va advertir sobre "regressió de drets fonamentals i llibertats" a l'Estat espanyol, ha insistit en denunciar l'ús de solucions penals per als conflictes polítics institucionals i sobre la "deriva partidista del poder judicial a l'Estat espanyol".

Detencions

En l'informe detalla les afectacions a drets fonamentals en què pot haver incorregut les interlocutòries del Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional en admetre a tràmit les querelles contra els membres de la Mesa del Parlament i el Govern.

Es refereix a la transgressió del dret al jutge predeterminat per Llei, que hauria de ser la jurisdicció ordinària de Catalunya, i en primer lloc del TSJC; assenyala la "sorprenent" disparitat de criteris entre el TS i l'Audiència a l'hora de fixar el dret a la defensa i l'aplicació de mesures cautelars"; considera "completament desproporcionada" la qualificació penal com a rebel·lió i la presó provisional sense fiança dictada contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, mentre que les mesures cautelars contra els membres del Govern les descriu com "una mostra més de la desproporció de la Justícia".

No s'està respectant el principi de proporcionalitat de les penes que imposa la Constitució, denuncia, al mateix temps que adverteix que la referència que fa la querella com a intimidatòries de les manifestacions de l'11 de Setembre -"exemplars pel seu civisme"- pot suposar un "greu risc de transgressió" del dret a reunió i manifestació recollit pel text constitucional.

Aquestes afectacions de drets fonamentals reconeguts en els tractats europeus, podrien acabar en el Tribunal Europeu dels Drets Humans, adverteix, però reconeix que les resolucions poden arribar massa tard "quan la vulneració dels drets ja sigui irreversible i l'única reparació possible sigui la moral o, en segons quins casos, l'econòmica".

Per tot plegat insta els poders implicats a revertir aquestes actuacions i evitar, "com reiteradament ha passat", que el màxim òrgan europeu en matèria de drets humans condemni l'Estat espanyol per violació de normes internes i internacionals per vulneració de drets humans.

155: vulnera drets fonamentals

Pel que la suspensió de l'autogovern a través de l'aplicació de l'article 155, adverteix que podria "vulnerar el dret fonamental a la participació política de tota la ciutadania de Catalunya".

"La destitució del Govern català en ple vulnera el dret a la participació política de tota la ciutadania de Catalunya", adverteix l'informe. Tant és així, que assegura que la resolució pot ser impugnada pels ciutadans i pels qui considerin lesionat el seu dret a participació.

Així mateix denuncia que la interpretació que fa el Senat i el Govern de l'article 155 pot contradir preceptes constitucionals, com el dret a l'autonomia reconegut en l'article 2 i el sistema desplegat en el Títol VIII.

Exigeix un 21D sense amenaces

"Les eleccions convocades per al 21 de desembre s'han de poder desenvolupar amb totes les garanties democràtiques i sense cap amenaça ni advertiment amb relació als resultats", alerta.

Igualment, exigeix el compromís del govern espanyol d'aixecar les mesures excepcionals adoptades un cop es formi, lliurament i segons les previsions estatutàries, el nou Govern.

Risc de mala administració

En darrer lloc, el Síndic alerta sobre del risc de mala administració i de potencials vulneracions de drets que pot comportar el fet que la Generalitat es governi a distància, per instàncies alienes a la voluntat popular i que no responen davant dels seus legítims representants.