"Les xarxes socials s'han convertit en un terreny de cultiu per a la catalanofòbia". Aquesta és una de les conclusions de l'informe del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que avui ha lliurat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i que denuncia la circulació de comentaris i expressions ofensives sobre fets especialment greus, principalment a la xarxa social Twitter. Un dels casos més sonats, i al qual el síndic ha fet referència, són els insults catalanofòbics contra les víctimes de l'accident aeri de Germanwings. També, durant la celebració de la final de la Copa del Rei 2015 es van publicar piulades injurioses després de la xiulada a l'himne espanyol per part dels seguidors de l'Athletic de Bilbao i el FC Barcelona.

Segons l'informe, les expressions catalanofòbiques no són inusuals i aïllades, sinó tot al contrari. Ha evidenciat que es produeixen de manera habitual i sense conseqüències jurídiques, tot i que el Codi Penal inclou "el discurs de l'odi com un delicte punible des de juliol del 2015", especialment en els casos de discriminacions sexual, religiosa i d'identitat de gènere. Per això, el Síndic ha volgut donar exemple i transmetre les piulades ofensives a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. D'altra banda, la Sindicatura alerta d'insults injuriosos i banalitzadors del nazisme.

Però no tota la catalanofòbia és a Twitter. És el cas de la darrera denúncia gestionada per Ribó, en què es va difondre un passaport equí amb el nom Catalán de mierda aplicat a un cavall. En aquest cas, el Síndic va obrir una actuació d'ofici i la va traslladar a la defensora del poble perquè promovia "directament o indirecta l'hostilitat, la discriminació o la violència contra un grup pel seu origen nacional".