Arran de la detenció de nou acusats de preparar actes terroristes i la decisió del jutge d'ordenar-ne l'ingrés en presó preventiva sense fiança per a set d'ells, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha denunciat que s'hagin vulnerat els seus drets fonamentals reconeguts a la Constitució espanyola, com també el secret de sumari després que s'hagin difós les imatges dels escorcolls als domicilis dels detinguts.

En un comunicat emès aquest divendres, el Síndic assegura que, segons els tractats internacionals i la mateixa Constitució, cada detingut té dret de posar la detenció en coneixement de qui vulgui i de tenir accés a un lletrat des del moment de la detenció. Uns drets que segons el Síndic no s'han complert, ja que els CDR detinguts van estar sota custòdia policial durant més de 30 hores sense accés a cap advocat.

A l'escrit el Síndic recorda que els arrestats tenien dret de saber de què se'ls acusava des del primer moment, cosa que en aquest cas no s'ha respectat pel secret del sumari que ha decretat el jutge instructor.

En aquest sentit, si efectivament la investigació és matèria reservada, "resulta sorprenent que la Guàrdia Civil hagi difós imatges del suposat arsenal que tindrien els detinguts", ha recalcat. Com a conseqüència, el Síndic demana que s'obri una investigació, ja que també s'hauria violat el secret del sumari.

Ribó, que ha posat aquest comunicat en coneixement del Defensor del Poble i de les altres institucions homologables internacionals, ha recordat que la presumpció d'innocència "és un principi que ha d'emparar qualsevol societat democràtica" i, en conseqüència, "com a mínim hauria d'inspirar les autoritats públiques i els líders polítics que fan manifestacions públiques al voltant d'aquests fets". "Tota expressió que en aquesta fase doni per feta la comissió de delictes per part dels detinguts fa un mal favor a una instrucció serena i rigorosa dels fets", ha advertit.

D'altra banda, ha reiterat que totes les idees democràtiques s'han de poder defensar i debatre de manera pacífica i respectuosa amb les idees dels altres. A parer seu, "cap aspiració política no justifica l'ús de mitjans violents".

"El Síndic sempre condemnarà l'ús de la violència per fer política", ha continuat, tot recordant que les manifestacions i les reivindicacions dels darrers anys al voltant del debat territorial a Catalunya han estat sempre pacífiques.