El síndic de greuges, Rafael Ribó, s'ha reunit aquest dimarts al matí amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i li ha demanat que convoqui tots els presidents dels grups parlamentaris perquè assumeixin un "compromís unànime per fer front a qualsevol brot de xenofòbia a Catalunya", després dels atacs perpetrats en els darrers dies a centres de menors estrangers no acompanyats a Canet de Mar (Maresme) i a Castelldefels (Baix Llobregat).

Ribó vol que sigui una reunió urgent i al màxim nivell perquè tingui un "gran valor simbòlic i institucional", segons ha assenyalat davant dels mitjans de comunicació. Per al síndic, la reunió ha de servir per "donar exemple" de "tolerància zero" contra la xenofòbia i per "promoure polítiques públiques encara amb més força en el camp de l'educació, de la comunicació o en l'àmbit social".

Segons ha explicat el síndic en una atenció als mitjans de comunicació, el president de la Generalitat ha estat d'acord amb la proposta i ha vist possibilitats de convocar la reunió al Palau de la Generalitat, al Parlament o a la seu del Síndic de Greuges. 

Ribó ha valorat que a Catalunya "sortosament no hi ha ni un sol grup parlamentari que no tingui la voluntat d'implicar-se en un acord com aquest, cosa que no podem dir a nivell espanyol". El síndic de greuges ha reivindicat que Catalunya "ha estat sempre una societat d'acollida, d'integració i de multiplicitat d'origens" i ha demanat als responsables polítics una "resposta immediata" per no "deixar créixer ni un instant cap brot de xenofòbia". 

El síndic, que ha comparegut aquest dimarts a la tarda en comissió parlamentària per presentar l''Informe sobre els drets de l'infant', ha reclamat un pla d'atenció integral i integrador per als infants que han migrat sense referents familiars.