El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat informació als Mossos sobre l'ús de les bales de foam arran del cas de la jove que ha perdut l'ull després de participar en una protesta a Barcelona contra l'empresonament de Hasél

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici arran del cas de la jove que va perdre l'ull. En un comunicat, el Síndic assegura que d'acord amb informacions publicades als mitjans, la lesió és compatible amb un tret de bala de foam.

Mitjançant l'actuació d'ofici, el Síndic vol conèixer les actuacions que el cos de Mossos d'Esquadra està duent a terme per investigar els fets ocorreguts, el nombre de bales de foam disparades pels agents el dia de l'incident i els llocs on es van produir els trets. A més, pregunta quin procediment se segueix per disparar bales d'aquest tipus i si es disposen d'imatges enregistrades per les càmeres que duen els antiavalots.

El 30 d’abril de 2014 es va aprovar al Parlament la prohibició de l’ús de pilotes de goma, la qual havia estat repetidament reclamada pel Síndic atesa la seva perillositat.

Interior inicia una investigació

Aquest matí Interior ha anunciat la investigació i que s'havien posat a disposició de la víctima i els seus familiars. "Estem en contacte amb la família i amb l'entitat Irídia —que porta la representació legal— per facilitar tot el que necessitin", ha dit el director general de la Policia, Pere Ferrer, que ha "lamentat profundament" els fets.

Tot i que els projectils de foam són armes de precisió i els protocols diuen molt clar que no es pot disparar per sobre de la cintura, el portaveu del cos, Joan Carles Molinero, ha explicat que "no és el mateix disparar a una figura immòbil que al carrer", i tot i que la Direcció General de la Policia vol fer "una investigació diligent per saber què ha passat", Molinero adverteix que la investigació "no serà fàcil". 

Irídia demana analitzar les actuacions dels Mossos

Aquest dimecres a la nit, almenys en tres casos es va disparar foam al cap, segons Iridia. També va haver-hi casos greus l'octubre del 2019. Irídia recorda que "són armes de precisió. És molt greu que hagi tornat a passar".

El col·lectiu d'advocats de l'entitat insta "tots els grups parlamentaris de Catalunya a elaborar una anàlisi en profunditat sobre el model d'avaluació, investigació i control del cos de Mossos". I insisteix que "és urgent i confiem que s'aprovi en la primera Comissió d'Interior del Parlament configurar una comissió".

Segons Irídia, "en aquest debat és necessari analitzar si els mecanismes de control de les armes foam són suficients per garantir que no torni a passar així com introduir nous mecanismes. És la manera de revisar en profunditat el model i avançar cap a un model millor per garantir drets humans".

Imatge principal: Foto d'una bala de foam. - Guillem Camós