El procés per tramitar els recursos contra els indults dels presos polítics ja està en marxa. El Tribunal Suprem comença a donar curs a tots els requeriments jurídics per si s'han d'anul·lar els indults donats pel govern espanyol el 23 de juny o bé si es desestimen els recursos i es manté la mesura de gràcia.

Dilluns es farà la diligència per formalitzar la demanda dels que han presentat el recurs. Són Ciutadans, Vox i el PP. Tenen 20 dies per presentar-ho. Després s'obrirà un termini de 20 dies més per al demandat, o sigui per a l'Advocacia de l'Estat, perquè puguin donar resposta a aquests escrits. Aquí és on l'advocat de l'Estat haurà d'argumentar si els que han presentat el recurs estan legitimats per fer-ho i si creu que no ho estan, ha de presentar en el termini de 5 dies una qüestió prèvia. El rellotge s'atura en aquest punt, quan queden 15 dies, perquè el Tribunal Suprem respongui sobre la legitimitat dels recursos. Si el Suprem està d'acord amb la tesi de l'Advocacia de l'Estat, aquí s'acaba tot i es mantenen els indults. Si desestima els seus arguments, continua el procediment. El Tribunal Suprem no té data límit per posicionar-se.

Quedarien encara 15 dies a l'Advocacia de l'Estat per respondre a la demanda que han presentat Ciutadans, Vox i el PP. Fonts del Tribunal Suprem apunten que tots aquests tràmits que començaran dilluns, es poden allargar fins al mes de desembre. 

A partir d'aquest moment s'obre la possibilitat d'incloure proves en el procediment. Tenen 30 dies perquè els recurrents presentin proves com ara resums de premsa on puguin acreditar que els presos indultats no han deixat la seva activitat política. Busquen proves per argumentar la reincidència.

Es farà vista pública?

Si es compleixen els terminis, a finals de gener podria arribar el tram final de tot el procés amb l'escrit de conclusions o una vista pública. 

Fins ara en cap cas s'ha hagut de recórrer a una vista pública per exposar les conclusions de les parts, defensar els arguments i presentar davant el tribunal els recursos contra els indults perquè siguin valorats.

Si no es fa la vista pública, es passa directament al tràmit de conclusions, on totes les parts hauran de presentar els seus resums de tot el cas dels recursos dels indults. Aquest tràmit també està marcat per un calendari.

Els demandants, Ciutadans, Vox i el PP, tenen 10 dies per presentar les seves conclusions. I després l'Advocacia de l'Estat té 10 dies més per presentar les seves. 

La sentència no s'espera fins a finals de febrer. El Tribunal Suprem haurà de dictar abans una providència per assenyalar la resolució.

El final del procés es calcula que serà a mitjans del mes de març.

La sala tercera podria convocar un ple

Però encara hi ha una possibilitat que el procés es pugui allargar i acabi al ple de la sala tercera contenciosa administrativa. La llei preveu que avoqui al ple en casos com aquest. Si la majoria simple dels magistrats de la sala formada per 32 membres ho demana o el president de la sala tercera.

Atesa la transcendència de la qüestió, el previsible és que el president de la sala tercera del Tribunal Suprem, César Tolosa, avoqui al ple la deliberació i resolució del recurs. També podrien forçar aquesta decisió 15 dels magistrats que formen la sala.

No hi ha cap punt del procés de tramitació establert per a avocar al ple. Per tant, en qualsevol moment podria passar que es convoqués.

El poder de la sala tercera

Com més estabilitat política, més probabilitat hi ha que es mantinguin els indults. La sala tercera del Tribunal Suprem està formada per 32 magistrats experts en cada una de les matèries del contenciós administratiu. És l'encarregada de jutjar els actes del govern espanyol, com els indults. 

Tot i basar-se en criteris jurídics, tenen molt en compte el context polític. Una situació sense tensions i encaminada al diàleg reafirmaria els indults i el rebuig als recursos. Però més crispació i sortides de to dels presos polítics, els podrien retornar a la presó amb la revocació dels indults.

Però no tot és blanc o negre. La sala podria entrar en un temps mort, i sense mullar-se ni decantar-se cap a una banda o una altra, podria demanar de nou a l'executiu de Pedro Sánchez que tornés a formular les argumentacions per les quals s'han de donar els indults als condemnats pel procés.

Algunes fonts parlen d'un gairebé empat tècnic ara mateix pel que fa a les posicions sobre els indults. Meitat del tribunal a favor de mantenir-los i meitat pensant en tombar-los. El recurs del cas del Kamikaze va prosperar amb 19 vots a favor i 17 en contra. 

L'estabilitat política i, en aquest cas, com evolucioni la taula de diàleg seran un dels termòmetres del Tribunal Suprem abans d'entrar a valorar els indults.