Tot i que el Síndic ha fet una detallat i exhaustiu balanç del seu segon mandat, que va començar el febrer de 2010, i només ha destinat uns minuts a parlar del procés, on ha criticat la violència policial i la situació dels presos, Ciutadans l'ha tornat a acusar de ser el síndic dels independentistes, l'ha acusat de "còmplice del cop a la democràcia" i li ha exigit la dimissió. 

Rafael Ribó ha comparegut aquest dilluns a la comissió del Síndic de Greuges al Parlament per fer un balanç del seu mandat i explicar tant les actuacions que ha fet en els últims anys com els deures pendents que hi ha de cara al futur. En aquest sentit, ha parlat de l'emergència climàtica, de la problemàtica de la segregació escolar, l'especulació immobiliària i el perill d'estigmatització i d'actituds racistes contra els immigrants i especialment contra els menors.

Cs es queda sol

Tot i això, Ciutadans ha continuat la seva campanya implacable contra el Síndic. El diputat Manuel Rodríguez ha tornat a acusar el Síndic d'haver estat "còmplice del cop a la democràcia". En aquest sentit, li ha retret que no hagués "fet res" per aturar les lleis "colpistes" del 6 i 7 de setembre,  ja que ha assegurat que "podria haver aturat el cop a la democràcia". També ha denunciat que no hagi condemnat els articles del president Quim Torra durant la seva etapa com a articulista o que "es persegueixi als nens al pati per parlar català" com assegura que va instar Tv3 en un reportatge del 30 minuts.

Per tot això, el diputat Rodríguez ha demanat la dimissió de Ribó, que l'ha tornat a batejar com a "síndic del procés", i ha demanat un nou Síndic "imparcial" i que "treballi per tots els catalans". El representant de Ciutadans, però, s'ha quedat sol fent aquesta aferrissada crítica, en la que ha obviat la resta de problemàtiques explicades pel Síndic. Fins i tot el PSC ha reconegut que hi ha punts el els que no estan d'acord amb Ribó però ha valorat la seva tasca al davant de la sindicatura. A més, diversos grups han recordat que el relleu del Síndic els correspon a ells. Ribó, que està en funcions des de l'1 de març, continua exercint  degut a què no hi ha la majoria qualificada suficient per aconseguir el seu relleu entre els grups. El PP no ha participat de la sessió.

Ribó els retreu el cas IES el Palau

Ribó ha rebatut els arguments de Ciutadans i els ha demanat que no parlin de "nazis" o de "feixisme" amb "lleugeresa". A més, els ha retret la campanya contra els professors de l'IES el Palau de Sant Andreu de la Barca que va dur a terme Ciutadans, penjant fotografies de les cares dels acusats i insultant-los, i ha recordat que el cas ha quedat arxivat. També ha assegurat que el debat sobre suposat adocrinament és fals i ha defensat que les queixes de pares "es poden comptar amb els dits d'una mà". Per tot això, els ha demanat fer el debat amb "valors democràtics".

Per altra banda, Ribó ha titllat d'"ignominiós" que els presos segueixin tancats quan "no s'a pogut demostrar ni un bri de violència" per part dels acusats, sí per part de la policia, s'ha encarregat de recordar. També ha criticat que el problema segueixi en termes judicial i no s'hagi retornat a la política, i ha criticat les actituds del govern espanyol però també del català en aquest sentit. "Això és una befa al sistema democràtic", ha conclòs.