El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha demanat aquest dijous en un comunicat atenció psicològica per a les víctimes dels atemptats del 17-A, així com facilitats en el procés de reconeixement com afectats de terrorisme, a més d'exigir a les autoritats "informació institucional" sobre els fets.

Concretament, ha exigit ampliar més d'un any el període de sol·licitud del reconeixement com a víctimes de terrorisme i que els afectats tinguin assistència psicològica i un punt d'atenció. També l'actualització i verificació del registre oficial de víctimes, així com suport jurídic als afectats per si volen constituir-se com a acusació particular en el sumari del cas.

Falta d'explicació oficial

Així mateix, Ribó ha retret que en el dia d'avui continuï faltant una explicació oficial més enllà de la feina feta per la comissió d'investigació del Parlament, i considera que sobretot el govern espanyol hauria d'haver abordat el tema amb "celeritat i transparència institucional".

A més, lamenta que no s'hagin donat explicacions clares, transparents i convincents sobre la relació entre l'imam de Ripoll i alguns aparells de seguretat de l'Estat, i la seva incidència en la detecció de la cèl·lula terrorista.

Ribó també critica que els Mossos d'Esquadra encara no participin en els organismes internacionals de coordinació antiterrorista, com es va acordar en la Junta de Seguretat de Catalunya de fa un any, i qualifica d'"insòlit" que el cos hagi estat acusat d'organització criminal per una jutgessa.