El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici arran de la presumpta agressió racista per part de sis mossos al Bages el 2019. El Síndic ha apuntat que els agents continuen al cos i ha recordat que la llei de la policia catalana diu que l'inici d'un procediment penal contra un membre del cos "no impedeix la tramitació d'un expedient disciplinari pels mateixos fets, si s'escau".

Per això, ha demanat al Departament d'Interior si es va incoar expedient disciplinari i si es van adoptar mesures cautelars. A més, ha traslladat el cas al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè s'abordi aquest fet i altres, com els incidents a Premià de Mar, en el marc dels acords presos per al Taula del diàleg de partits i entitats contra el racisme.

El Síndic s'ha dirigit a Interior per demanar informació sobre si es va incoar un expedient disciplinari contra els agents implicats i si en la mateixa resolució de la incoació es van adoptar algunes mesures cautelars previstes a la llei.

 

També vol saber les gestions que es van fer amb la víctima i la seva família "per recollir i valorar la seva versió sobre l'actuació policial que va tenir lloc" i si s'ha fet alguna actuació amb SOS Racisme per abordar aquest cas i qualsevol altre relacionat amb el racisme i la xenofòbia institucional.

Rafael Ribó també vol saber quines són les mesures que la Direcció General de la Policia ha establert per combatre la possible discriminació en l'actuació policial i si hi ha algun registre en què es comptabilitzin les denúncies que arriben al cos per aquest motiu.

Per últim, ha preguntat si entre les mesures proposades s'ha incorporat l'enfocament de gènere i racial per fer front a possibles casos de violència institucional.