La batllessa de Ripoll i principal cara visible d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha anunciat aquest diumenge que es presentarà com a candidata a les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig. La polèmica batllessa ripollenca, coneguda pel seu estil de política populista a les xarxes socials i un discurs explícitament xenòfob envers la immigració i les persones musulmanes, ha demanat el vot a través d'un vídeo a X (Twitter). En aquest vídeo, ha reiterat alguns dels postulats que defensa el seu partit com a forma de "salvar Catalunya", amb una retòrica molt dura contra els partits majoritaris amb presència al Parlament, als quals ha culpat dels mals que veu al país, alhora que ha demanat "castigar-los" a les urnes.

Precisament el 14 de març passat, un dia després que el president Pere Aragonès anunciés l'avançament electoral amb la caiguda dels pressupostos per al 2024, Orriols ja va deixar caure que Aliança Catalana es presentaria a les eleccions, amb un vídeo penjat a les xarxes socials en què apareixia una imatge del Parlament i tot seguit el lema que el partit ha triat com a propi: "Salvem Catalunya". Finalment, doncs, la batllessa de Ripoll ha confirmat que així serà, de manera que aspira a constituir-se com el quart espai independentista que es disputaria amb altres forces, com el Front Nacional de Catalunya (FNC), d'ideologia semblant, i precisament d'on ve Orriols, o —en una línia política diferenciada— Alhora de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, un cop la llista cívica de l'ANC, que finalment no va ser aprovada, ha quedat fora de la contesa. De moment, però, no queda clar que cap d'aquestes opcions, que coincideixen a capitalitzar el vot desencantat amb el procés i els partits independentistes hegemònics, aconsegueixin escons al Parlament, segons les darreres enquestes.

Batllessa de Ripoll: guanya les eleccions i l'oposició no es posa d'acord per conformar alternativa

L'Aliança d'Orriols va arribar a l'alcaldia de Ripoll amb les darreres eleccions municipals del 28 de maig del 2023, en ser la força més votada al petit poble de 10.000 habitants i aconseguir 6 dels 17 seients del consistori. Si bé la resta de formacions van intentar un "cordó sanitari" per evitar que Orriols governés, les discrepàncies entre partits va impossibilitar una candidatura alternativa: ERC, PSC i la CUP volien la republicana Chantal Pérez i Junts volia la seva candidata, Manoli Vega. Donada aquesta divisió en l'oposició, Orriols va quedar investida com a llista més votada, en un ple envoltat de polèmica i retrets, farcit d'atenció mediàtica, i amb grups contraris a la nova batllessa manifestant-se a les portes de l'ajuntament de Ripoll sota el lema "Contra el racisme i la intolerància, totes som ripolleses".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!