El subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramón, ha enviat una carta a l'alcaldessa de Ripoll, Silvia Orriols, per demanar-li explicacions sobre la gestió de l'empadronament al municipi. Bramón ha enviat aquesta missiva a petició del delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, després de fer-se públics els canvis en la tramitació del padró que està impedint l'accés als serveis sanitaris i a l'escola als nouvinguts al municipi, segons va destapar aquesta setmana El Periódico. El mateix rotatiu explica aquest divendres que Bramon ha donat 20 dies hàbils a Orriols per presentar un exhaustiu informe sobre com s'està exercint aquesta competència. "No permetrem actituds xenòfobes ni en aquesta ni en cap altra administració", ha advertit Prieto en una publicació a X. 

Modificació del procés 

El govern espanyol tem que el mecanisme d'empadronament que s'està fent servir i les demores obligades a què està sotmetent els seus ciutadans puguin suposar "una vulneració de l'ordenament jurídic vigent". Arran de les informacions que va publicar el mitjà citat, diversos treballadors municipals de l'ajuntament han relatat que Orriols ha modificat el procés per dilatar-ho al màxim. "Abans s'empadronava al moment. Però l'alcaldessa va voler canviar els protocols i des de setembre no s'empadrona ningú fins passats tres mesos, que és el termini màxim que marca la llei", han explicat al citat diari.

Davant d'això el govern de l'Estat demana un informe on s'expliqui "la forma de tramitació dels expedients" i "els terminis dels expedients". A més, en el mateix escrit denuncia que el consistori de Ripoll fa 4 mesos que no envia les actes dels plans municipals i els acords que ha pres el govern municipal, una obligació que tenen tots els consistoris. Bramón també li dona 20 dies a Orriols perquè enviï aquests documents.

L'Estat és l'última de les administracions que ha d'intervenir arran de les informacions publicades. Per la seva banda, la síndica de greuges, Esther Giménez-Salines, ha reactivat un estudi sobre l'empadronament a Catalunya. Els responsables d'aquest organisme s'han posat en contacte amb les persones que han relatat el seu testimoni per tal d'ajudar-los que s'accelerin els tràmits perquè els menors afectats puguin tenir una escola assignada els pròxims dies. 

Orriols respon al govern espanyol: "No teniu vergonya"

L'alcaldessa de Ripoll ha reaccionat a la petició del govern espanyol recordant la tragèdia de la tanca de Melilla el juny del 2022. Orriols ha compartit a X una imatge on apareixen molts cossos a la frontera espanyola i ha dit: "Els corresponsables d'això han enviat una carta a Ripoll per investigar si vulnero drets humans... No teniu vergonya". En altres piulades ha recordat també l'incompliment de la llei d'estrangeria per instar l'executiu espanyol que "es preocupi d'Espanya i deixi en pau Catalunya". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!