L’independentisme s’imposaria en un referèndum a Catalunya, recuperant una hegemonia que semblava haver perdut en els darrers mesos, segons es desprèn d’un sondeig elaborat per Electomania donat a conèixer aquest dissabte, pel qual un 49,7 per cent dels catalans votaria a favor de la independència i un 45,3 hi votaria en contra, amb només un 5% d’indecisos. El mateix sondeig indica un suport molt important a la mateixa realització de la votació, amb un 64,7 per cent de catalans a favor de votar i un 32,7 per cent que es posicionen en contra que la ciutadania catalana pugui exercir el dret a decidir.

El sondeig, elaborat a partir de 801 respostes efectuades durant la primera quinzena de juliol afegides al tracking històric, dona com a resultat una victòria independentista en referèndum en contrast a anteriors panells d’Electomania, efectuats al febrer, juliol i octubre del 2021, i que en els tres casos assenyalava una victòria unionista. De fet, cal recordar que al febrer de l’any passat, un sondeig de la mateixa autoria atorgava un 37,8% de vots a favor de la independència per un 59% en contra, mentre que al juliol, ara fa un any, es preveia un empat, amb un 49,8% d’independentistes i un 50,2% d’unionistes. Per contra l’octubre del 2021, es considerava que hi hauria un 46,4% de vot a favor de la independència i un 49,4% en contra.

Junts per Catalunya, els més independentistes

A més, el mateix estudi assenyala el grau d’independentisme/unionisme dels diversos partits polítics existents en l’actualitat a Catalunya, del que es desglossa que el partit més favorable a la independència és Junts per Catalunya, i el més contrari, Vox. En concret, entre els votants de Junts, els favorables a la independència són un 98,1%, seguits dels votants de la CUP -un 97,9% són independentistes- i els d’ERC -un 96,7%-. També se situa en els rengles de l’independentisme Centrem, que comptaria amb un 87,0% de votants a favor. Pel que fa a l’unionisme, Vox seria el partit més contrari a la independència, amb un 96,4% de votants en contra, seguit de Ciutadans (96,2%), PSOE (95,2%), Valents (95,1%), PP (93,8%) i els comuns, on un 69,8% se situaria en contra de la independència i un 11,6, a favor. 

Aquest sondeig arriba just en una conjuntura en que el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol està pendent d'una futura reunió de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol. Aquest mateix dissabte, el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'hi ha referit davant la negativa de Junts a participar-hi, tot afirmant que "no se m'ocorre cap raó per a deixar de defensar els nostres drets i els drets del poble de Catalunya en tots els àmbits possibles" i els ha instat a explicar la seva alternativa si no es troben còmodes en el Govern i els ha convidat a "prendre les decisions que creguin que han de prendre", encara que ha evitat especular sobre què passaria si surten de l'Executiu català.