ERC guanyaria les eleccions catalanes si se celebressin ara, seguit de prop per JxCat, i l'independentisme no arribaria al 50% dels vots que s'ha marcat com a objectiu. La suma entre els tres partits independentistes es quedaria en el 47,7%, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat.

L'enquesta situa ERC com a primera força en el Parlament amb entre 35 i 36 escons, i un 23,4% del vot. En segon lloc se situaria JxCat amb 31-32 diputats i el 19,4% dels suports, i la tercera posició seria per al PSC amb 24-25 escons. Ciutadans podria arribar a perdre 20 diputats i es quedaria amb 16-17; els comuns obtindrien 8-9, el PP pujaria fins als 7-8 seients, la CUP fins als 6-7, i Vox entraria en el Parlament amb entre 4 i 6 escons.

Malgrat no assolir el 50% dels vots, la suma dels tres partits independentistes tornaria a aconseguir la majoria absoluta, tant a la forquilla de ganxo baixa de l'estimació (72) com a l'alta (75); encara que també s'obriria una majoria alternativa sumant els escons d'ERC, el PSC i els comuns en la seva estimació més alta (70 diputats) superant per dos la majoria absoluta situada en 68.

Així doncs, amb aquests resultats els republicans han augmentat lleugerament l'escàs avantatge que tenien respecte JxCat en l'enquesta del passat mes de juliol. En aquell moment, ERC se situava entre 33 i 34 diputats, i la formació de Puigdemont entre 32 i 33.

Tanmateix, els resultats dels dos socis de Govern continuen bastant similars als que ja van obtenir a les eleccions del 21 de desembre del 2017, en què JxCat es va imposar amb 34 escons i ERC en va obtenir 32. Qui sí que variaria el seu resultat seria Cs, que passaria de tenir 36 escons a tenir-ne entre 16 i 17. El PSC també patiria un canvi, però positiu: dels 17 diputats que té ara en passaria a tenir-ne 24 o 25.

El suport a la independència?

Pel que fa al suport a la independència, aquest continua estable en un 48,7% en la pregunta de quina relació es prefereix que hi hagi entre Catalunya i l'Estat. En aquesta mateixa qüestió, ser una Comunitat Autònoma espanyola se situa en el 50,1%. Ara bé, formar part d'una Espanya federal és l'opció preferida, amb un 74,1%.

Per altra banda, la majoria dels enquestats també prefereix que la solució passi per un referèndum pactat amb Espanya, amb el 82,5% de suport. Continuar com fins ara, sense cap votació té el 51,7% dels suports i declarar la independència 'unilateralment' compta amb el 37,3%.

Considerable creixement del 'Sí'

Tanmateix, a la pregunta amb resposta simple de 'Vol que Catalunya esdevingui un Estat independent?', el suport a la separació ha crescut considerablement respecte l'últim CEO, passant del 42% al 45,5%. En canvi, el 'No' a la independència ha baixat quatre punts: del 50,5% al 46,3%, és a dir, situant-se menys d'un punt per sobre del 'Sí'.

Els governs català i espanyol, suspesos per la pandèmia

A l'enquesta del CEO, els catalans també han valorat la gestió de la pandèmia de la Covid-19 i han posat una nota mitjana de 4,87 a la gestió de la Generalitat. Al govern espanyol l'han puntuat amb una nota mitjana de 4,15.

Del total d'institucions que es plantegen, els més ben valorats són els Mossos d'Esquadra, amb un 5,92; seguit dels ajuntaments, amb un 5,37. Per darrere va l'Organització Mundial de la Salut (5,29) i, en quart lloc està el Govern, aprovat per un 61,6% dels catalans. Tot seguit va la Unió Europea (un 60% l'aprova i treu un 4,83 de mitjana) i el Parlament (57,9% li posa més d'un cinc i obté un 4,68 de mitjana). La monarquia és la més mal puntuada, ja que només un 18% l'aprova i obté un 1,86 de nota mitjana.